• INFORMATION
  • Konsol:
  • Wii
  • Kategori:
  • Hårdvara

Wii U och Wii - 576i, 480i, 480p, 720p, 1080i och 1080p

Åh nej, jobbigt siffertugg! Men lugn, vi reder ut det hela utan att bli för tekniska!

Vad är 576i, 480i, 480p, 720p, 1080i och 1080p?
Dessa benämningar har att göra med vilka bildsignaler konsolerna skickar till tv:n. Med andra ord är det de här siffrorna som tillsammans med kabeln och tv:n du använder som avgör bildens kvalitet.

Vad betyder de då?
576i är PAL-standard. PAL (Phase Alternate Line) är det tv-system som vi än idag använder i stora delar av Europa för tjock-tv (alltså inte HD-sändningar). "576" står för antalet rader med bildpunkter som din tv-skärm består av (inte helt korrekt, men vi fördjupar oss inte mer än så då det inte är nödvändigt) och "i" (står för interlace) betyder att tv:n ritar upp hälften av bilden åt gången. Eftersom den ritar så oerhört snabbt ser vi inte bilden i två delar som man kan tycka vore det logiska, utan märker istället av det som flimmer och oskärpa.

480i kallas även för PAL60. 480 är standardupplösningen för tv-sändningar i USA och Japan (ej HD-sändningar), eftersom de använder ett tv-system som heter NTSC (National Television System Committee). Det har lite sämre upplösning än PAL, men uppdaterar å andra sidan bilden i 60Hz istället för 50Hz som PAL-systemet kör med. I praktiken innebär detta att spel som stöder 480i går snabbare än de som bara stöder 576i. Var inte orolig för att upplösningen skulle vara sämre, de allra flesta spel är från början anpassade till NTSC-systemet, så i praktiken märks ingen skillnad i upplösning mellan 576i och 480i.

480p är den bästa signalen som Wii-konsolen kan skicka ut. "p" står för progressive och innebär att hela bilden ritas upp på en gång, istället för halva som är fallet med 576i och 480i. I praktiken resulterar detta i skarpare bild med mindre flimmer.

720p kan skickas med komponent- eller HDMI-kabel (endast för Wii U alltså). Precis som siffrorna antyder är det en HD-signal som skickas med denna inställning.

1080i är den högsta upplösningen dagens HD-tv klarar av, men den ritar bara upp halva bilden åt gången.

1080p är den bästa signalen som Wii U-konsolen kan skicka ut. Spel som Monster Hunter 3 Ultimate är gjort för 1080p, vilket ger en skärpa som kan konkurrera med det vassaste vapnen i spelet!

Vilka kablar kan skicka ut vilka signaler?
Till Wii finns det tre olika kablar som dessutom kan användas till Wii U, och den konsolen kan förstås även använda HDMI:

Kompositkabeln är den som följer med i baspaketet för Wii och kan skicka 576i- och 480i-signaler.

Wii RGB-SCART är ett tillbehör som kan skicka ut samma signaler som kompositkabeln, men med avsevärt bättre bildkvalitet. Anledningen till detta är att den inte blandar färgerna i samma signal som kompositkabeln gör, utan skickar tre separata färgsignaler, var och en med varsin grundfärg. Därav namnet på kabeln.

Wii Komponentkabel är den enda kabeln till Wii som kan skicka ut 480p-signaler till tv:n (och självklart även 576i och 480i). Denna kabel ger ännu bättre bildkvalitet än Wii RGB-SCART, då hela bilden ritas upp på en gång vilket minskar flimmer och höjer skärpan. Använder du Wii Komponentkabel till Wii U kan du välja mellan alla tillgängliga signaler: 576i, 480i, 480p, 720p, 1080i och 1080p.

HDMI kan endast användas till Wii U och ger den absolut bästa bildkvaliteten. Du kan välja mellan 480p, 720p, 1080i och 1080p. Men vet du vad det bästa av allt är? När du köper Wii U medföljer en HDMI-kabel, så du slipper köpa en separat!

Jag använder kompositkabeln eller Wii RGB-SCART till Wii, men jag kan ändå inte köra spelen i 480i. Varför?
Alla Wii-spel stöder inte 480i och/eller 480p, och då kan du givetvis inte spela i 480i eller 480p oavsett vilken kabel du använder. Du ser på spelens baksida huruvida de stöder 480i och/eller 480p. Ser du märket 50Hz/60Hz betyder det att spelet stöder 480i. Ser du dessutom märket EDTV/HDTV betyder det att spelet stöder 480p. Högst upp till vänster på denna sida finns en liten bild som visar hur märkena ser ut.

Virtual Console-spelen till Wii har ingen bild eller ser helt knäppa ut när jag spelar på min LCD- eller plasma-tv. Hur löser jag detta problem?
Läs vår Virtual Console-FAQ, du hittar den genom att klicka på länken till höger på denna sida.

Hur vet jag om min tv har ingång för dessa kablar?
När det gäller kompositkabeln så är den färgkodad. De allra flesta tv-apparater har ingångar som är gula, röda och vita.

Wii RGB-SCART är det lite svårare med. De flesta tv-apparater har SCART-ingångar, men observera att Wii RGB-SCART INTE är samma sak som SCART! Kolla manualen till din tv för att se om den har ingång för RGB-SCART. Det går att köra denna kabel i en vanlig SCART-ingång också, men då får du samma bildkvalitet som med kompositkabeln.

Wii Komponentkabel är precis som kompositkabeln färgkodad, men istället för gul, röd och vit är det blå, röd, grön, vit och en till röd. Har din tv sådana färgkodade ingångar går det bra att spela med denna kabel. Tyvärr finns det en uppsjö av billiga kopior från diverse tillverkare, se till att det är Nintendos originalkabel du köper så att spelen visas korrekt utan störningar.

HDMI-kabeln är inte färgkodad, men på de allra flesta tv-apparater finns det märken eller symboler som visar om de har HDMI-ingång eller inte. I annat fall kan du alltid referera till tv:ns bruksanvisning. 

Spelar det någon roll vilken sorts tv jag har?
Ja, det spelar stor roll.

En LCD- eller plasma-tv är mycket känsligare för vilken signal som skickas till den, och därför är Wii Komponentkabel ett måste för dig som har LCD- eller plasma-tv och vill ha bra bild när du spelar Wii. När det gäller Wii U är naturligtvis den medföljande HDMI-kabeln att föredra.

En tjock-tv däremot är inte lika känslig för renheten i signalerna, och därför ger Wii RGB-SCART nästan lika bra bild som Wii Komponentkabel när du spelar Wii. Skulle din tjock-tv mot förmodan ha ingång för Wii Komponentkabel så är det ändå förstås den som gäller, faktum är att då denna typ av tv-apparater är gjorda för Wii-konsolens upplösning så ser faktiskt bilden minst lika bra ut som på en LCD- eller plasma-tv.

Wii U å andra sidan är gjord för högre upplösning än de gamla tjock-tv-apparaterna klarar av. Det betyder tyvärr att det kan uppstå problem med att visa hela bilden på en sådan tv, oavsett vilken kabel eller upplösning du väljer. Några bildstörningar förekommer inte, men det kan hända att kanterna skalas bort och inte syns (jämför med bilden på Wii U GamePad så ser du om din tjock-tv visar hela bilden eller ej).

Dela |