• INFORMATION
  • Konsol:
  • Nintendo 3DS
  • Kategori:
  • Hårdvara

Nintendo 3DS - vanliga frågor och svar

Här hittar du de vanligaste frågorna om 3D-konsolen samt svaren på dem.

Är Nintendo 3DS en ny modell av Nintendo DS?

Nej. Nintendo 3DS är en helt ny, bärbar spelkonsol och inte den femte modellen av Nintendo DS. Så här ser det ut:

De här konsolerna spelar alla Nintendo DS-spel:

  • Nintendo DS
  • Nintendo DS Lite
  • Nintendo DSi
  • Nintendo DSi XL

De här konsolerna spelar alla* Nintendo DS-spel OCH alla Nintendo 3DS-spel:

  • Nintendo 3DS
  • Nintendo 3DS XL

Kan jag verkligen spela ALLA mina Nintendo DS-spel på Nintendo 3DS?

* Ja, så gott som alla. De få undantagen är de Nintendo DS-spel som använder Game Boy Advance-facket eftersom Nintendo 3DS saknar ett sådant. Till exempel kan du spela Pokémon Platinum Version utan problem, men du kan inte föra över Pokémon från Game Boy Advance-spelen som du kan på en Nintendo DS eller en Nintendo DS Lite.

Förutom dessa undantag är alla andra Nintendo DS-spel är fullt kompatibla med Nintendo 3DS, både vad gäller flerspelarlägen och onlinespel. Du kan till och med spela Nintendo DS-spel med folk som har en Nintendo DS-konsol, även om du själv har en Nintendo 3DS!

Kan jag spela de nya Nintendo 3DS-spelen på min gamla Nintendo DS?

Nej. Nintendo 3DS är som sagt inte ytterligare en ny modell av Nintendo DS, utan en helt ny konsol. Inga Nintendo 3DS-spel fungerar på någon av de fyra Nintendo DS-modellerna. Faktum är att spelkorten för Nintendo 3DS har en annan form, så de går inte ens att sätta ned i någon av de fyra Nintendo DS-modellerna.

Är inte Nintendo 3DS bara en Nintendo DS med 3D-skärm?

Knappast. Även om namnet är förvillande likt och konsolerna ser lika ut på ytan är det mycket mer än bara 3D-skärmen som skiljer.

Följande funktioner och egenskaper finns inte i någon Nintendo DS-modell utan är exklusiva för Nintendo 3DS:

StreetPass: Skickar olika sorters data (beroende på spel) till andra Nintendo 3DS-ägare medan konsolen är ihopfälld i fickan. Denna process sker alltså automatiskt utan att du behöver göra något, och spel vars data skickas behöver inte ens sitta i konsolen för att det ska fungera!

Exempel på StreetPass-data är brev från Nintendo Letter Box, spöktider från Mario Kart 7 och pusselbitar i Puzzle Swap (StreetPass Mii Plaza).

SpotPass: Skickar och tar emot data via Internet. Fungerar ungefär som StreetPass, fast globalt istället för lokalt. Det enda som krävs är att din Nintendo 3DS befinner sig i närheten av ett trådlöst nätverk som den är registrerad till.

Exempel på SpotPass-data är brev från Nintendo Letter Box, uppdateringar i Nintendo eShop och nya outfits till fightingspel.

Kraftfull grafik: Grafiken på Nintendo 3DS är minst lika bra som den på Wii, och dessutom i äkta 3D. Med andra ord klart märkbart bättre grafik än Nintendo DS.

Filma och ta kort i 3D: Med 3D-kamerorna på Nintendo 3DS kan du filma och klippen kan vara upp till tio minuter långa (både 3D och 2D)! Givetvis går det även att ta kort i både 3D och 2D.

SD-kort medföljer: När du köper Nintendo 3DS medföljer ett 2GB stort SD-kort för extra data såsom musik, film och spel. Skulle 2GB inte räcka kan du uppgradera - Nintendo 3DS accepterar alla SD-kort upp till 32GB (SD eller SDHC).

När du köper Nintendo 3DS XL medföljer ett 4GB stort SD-kort.

Multitasking: Med Nintendo 3DS kan du använda Internet, kolla till kompislistan eller göra anteckningar på det inbyggda anteckningsblocket medan ett spel är igång! Smidigt om du till exempel snabbt vill kolla upp en lösning till ett äventyr du kört fast i utan att stänga av spelet.

Nintendo eShop: En digital affär på nätet där du kan se trailers på kommande och aktuella Nintendo 3DS-spel, köpa och ladda ned massor av spel som inte finns i butik, prova demoversioner av olika titlar och mycket mer.

Nintendo Letter Box: Med det här kommunikationsprogrammet kan du skicka brev (digitalt givetvis, inte snigelpost) till alla människor i din Friend List på konsolen! Breven skriver du med din egen personliga handstil (inget tangentbord här inte!) och kan lägga till både bild och ljud!

Nintendo Video: Med SpotPass aktiverat laddar din Nintendo 3DS automatiskt ned nya filmklipp som du kan titta på. Det enda som krävs är att din konsol befinner sig i närheten av ett trådlöst nätverk som den är registrerad till.

Eurosport: Den här dedikerade videospelaren laddade automatiskt hem nya videoklipp i 3D (via SpotPass) från det populära Eurosport-programmet WATTS. Nu har dock distributionen upphört.

Går det att spela Nintendo 3DS i 2D?

Javisst. Konsolen har ett analogt reglage på höger sida som du när som helst under pågående spel kan använda för att justera styrkan på 3D-effekten eller stänga av den helt. Alla Nintendo 3DS-spel kan spelas i 2D, även om en del av inlevelsen förstås går förlorad utan 3D. Valet mellan 2D och 3D är helt upp till dig!

Jag har hört att äkta 3D är farligt för yngre barn. Kan jag köpa en Nintendo 3DS åt mitt barn utan risk för ögonskador?

Ja, självklart. Nintendo rekommenderar att barn som är sex år eller yngre spelar i 2D, men det betyder inte att konsolen är farlig för yngre barn!

Du som förälder kan nämligen ställa in föräldrakontroll (Parental Controls) med en PIN-kod som omöjliggör 3D-bilder på konsolen. Då spelar det ingen roll om barnet försöker dra i reglaget eller mixtra i menyerna, det kommer inte visas någonting i 3D i alla fall.

På det sättet slipper du som förälder ständigt vaka över ditt barns spelvanor. Det viktiga är att du, innan barnet börjar spela på sin nya konsol, gör inställningarna för Parental Controls. Det står tydligt i den medföljande, svenska manualen hur dessa inställningar görs!

Dela |