• INFORMATION
  • Konsol:
  • Wii
  • Kategori:
  • Hårdvara

WiiWare - vad är det?

Här får du svar på allting som har med WiiWare och Nintendo Points/Wii Points att göra.

Klicka här för att se en lista över alla WiiWare-spel!

Klicka på nedanstående länkar för att snabbt komma till den fråga som berör dig.

Vad är WiiWare?

Förklara skillnaden mellan Virtual Console, WiiWare och vanliga Wii-spel

Vad är nedladdningsbara spel?

Varför finns det ingen lanseringslista för WiiWare-spel på nintendo.se?

Finns alla WiiWare-spel kvar på Wii Shop Channel, eller tas de bort med tiden?

Kan jag skicka spel som gåvor till andra Wii-ägare?

Vad kostar det?

Vad är Nintendo Wi-Fi Connection Pay & Play?

Vad är Wii Points och hur skaffar jag sådana?

Hur skaffar jag Wii Points online med kontokort?

Räkna ut vad Wii Points blir i kronor

Hur lagrar jag spelen?

Konsolens minne är slut! Hjälp mig!

Går det att få tillbaka spel om jag råkar radera dem eller om konsolen går sönder?

Vilka handkontroller kan jag använda?

Kan jag spara spelframgången i WiiWare-spel?

Vad är Connection Ambassador Promotion?

Vad är WiiWare?

WiiWare är namnet på de spel till Wii som du bara kan få tag på genom att ladda ned dem online via Wii Shop Channel. WiiWare-spel går inte att köpa i butik!

vad är skillnaden mellan Virtual Console, WiiWare och vanliga Wii-spel?

Virtual Console-spel är nedladdningsbara spel från äldre format som återlanseras på Wii. WiiWare-spel är också nedladdningsbara spel som inte går att köpa i butik, men till skillnad från Virtual Console är det helt nygjorda spel. Vanliga Wii-spel laddar du inte ned utan går till närmaste Nintendo-handlare och köper!

Nedladdningsbara spel?

Att ett spel är nedladdningsbart innebär att du måste ladda ned det online. Du måste alltså ansluta din Wii till Internet och få tag på spelet den vägen. Nedladdningsbara spel går inte att få tag på i butik, om det inte särskilt står så i speltexten här på nintendo.se.

Varför finns det ingen lanseringslista för WiiWare-spel på nintendo.se?

Därför att dessa spel kan skjutas upp en dag innan de ska lanseras. Information om kommande titlar är dessutom väldigt begränsad, så vi finner det helt meningslöst att försöka uppdatera en lanseringslista för dessa spel. De kommer när de kommer helt enkelt.

Finns alla gamla WiiWare-spel kvar på Wii Shop Channel eller tas gamla titlar bort?

Var lugn, alla spel finns kvar att ladda ned.

Kan jag ge bort WiiWare-spel till andra Wii-ägare?

Japp, så länge ni har registrerat varandras Wii-nummer (det som finns på Wii Message Board) är det inga problem! Dock finns det ett fåtal begränsningar... du kan till exempel inte ge bort ett spel som mottagaren redan har, och det går inte heller att skicka spel till folk vars konsol är inställd på ett annat land än din egen Wii-konsol.

Varje gåva du skickar kostar Wii Points, så du kan inte skicka ett spel du redan har laddat ned för egen räkning. Mottagaren kan neka nedladdning och returnera din gåva, och i så fall får du tillbaka alla Wii Points som spelet kostade. Om inte mottagaren tar emot eller nekar gåvan inom 45 dagar räknas det som ett nekande. Observera också att ett fåtal spel inte kan skickas som gåvor!

Vad kostar WiiWare-spelen?

De kostar 500-1500 Wii Points. Observera att det i vissa spel är möjligt att köpa extra material till spelet du redan har laddat ned. Spel med denna funktion har ett rött Nintendo Wi-Fi Connection Pay & Play-märke.

Vad är Nintendo Wi-Fi Connection Pay & Play?

Till skillnad från det blå märket betyder det här röda märket att det finns extramaterial att ladda ned som kostar pengar. Det kan röra sig om allt från fler banor och spelsätt till extra kläder. Mega Man 9 är ett av spelen som är märkt med Nintendo Wi-Fi Connection Pay & Play. Först laddar du ned Mega Man 9 från Wii Shop Channel för 1000 Wii Points. När du har spelet på din Wii kan du, mot betalning, ladda ned extramaterial i form av nya spelsätt för smärre summor.

Vad är Wii Points? Hur skaffar jag sådana?

Wii Points är valutan i Wii Shop Channel. Wii Points är BARA användbara i Wii Shop Channel och kan inte på något sätt bytas mot kontanter. Tänk att Wii Points är som svenska kronor, och att Wii Shop Channel är som landet Sverige där valutan används.

Det finns två sätt att skaffa Wii Points:

  1. Köp ett Nintendo Points Card 2000 i butik
  2. Köp Wii Points online med VISA- eller Mastercard-kort via Wii Shop Channel

Vänta nu, Nintendo Points? Nu hänger jag inte med.

Nintendo Points och Wii Points är egentligen samma sak, men eftersom Nintendo även säljer Nintendo DSiWare-spel online till Nintendo DSi (en bärbar Nintendo-konsol) så finns Nintendo Points Card 2000 som fungerar till båda formaten. Nintendo Points förvandlas automatiskt till Wii Points när du skriver in skrapkoden i Wii Shop Channel. Skrapkoden finns på baksidan av varje Nintendo Points Card 2000.

Hur går det till att köpa Wii Points online med ett VISA- eller Mastercard-kort?

Se bilderna högst upp till höger för en detaljerad genomgång.

Hur räknar jag ut Wii Points i kronor?

Generellt kan du tillämpa en enkel regel för att räkna ut detta – ta bort en nolla från värdet i Wii Points så får du det ungefärliga värdet i svenska kronor.

Nu vet jag hur jag köper spelen, men hur lagrar jag dem?

Wii-konsolen har ett inbyggt minne på 512MB som du kan lagra spelen du laddar ned på (observera dock att allt minne inte är tillgängligt för nedladdade spel). Det är omöjligt att säga hur många spel som får plats, då det helt beror på vilka spel du laddar ned. Vissa WiiWare-spel är pyttesmå medan andra är enorma.

Min Wii-konsols minne är slut! Vad gör jag?

Du köper ett SD-kort som kan användas som extra minne. Har din Wii systemmeny 4.0 eller senare stöder den SDHC-kort* med lagringskapacitet på upp till 32GB. Dessutom stöder systemmeny 4.0 eller senare funktionen som gör det möjligt att spela nedladdade spel direkt från SD-kortet. Med systemmeny 4.0 eller senare behöver du alltså inte ha de nedladdade spelen lagrade på Wii-konsolen för att spela dem!

*OBS! Alla SDHC-kort stöds inte, oavsett vilken systemmeny din Wii-konsol har! Tyvärr finns det ingen säker guide för vilka SDHC-kort som fungerar, så vi rekommenderar att du använder de vita SD-korten från Sandisk (de är märkta med Wii/Nintendo DSi). De fungerar definitivt.

Jag har alla nedladdade spel på ett SD-kort samt systemmeny 4.0 eller senare, men jag kan ändå inte spela dem. Varför?

Även om du har systemmeny 4.0 eller senare måste Wii-konsolen alltid skapa en tillfällig plats på sitt eget systemminne för att spela spelen. Skillnaden mellan systemmeny 4.0 (eller senare) och tidigare systemmenyer är att du slipper kopiera spelen du vill spela fram och tillbaka mellan Wii-konsolen och SD-kortet.

En bra tumregel för att aldrig råka ut för detta problem är att se till att Wii-konsolens lediga minne alltid överstiger ditt största nedladdningsbara spels minne.

Vad händer om jag råkar radera ett spel, om jag köper en ny konsol eller om min konsol går sönder?

Då sitter du i klistret! Skämt åsido, alla WiiWare-spel du har laddat ned är kopplade till ett onlinekonto. Om din konsol skulle gå sönder hjälper vi dig gratis att få tillbaka alla spel du har laddat ned till den nya konsolen! Det viktiga är att du uppger den gamla konsolens registreringsnummer (det finns ett unikt sådant på alla Wii-konsoler) så att vi kan visa Nintendo vilket konto som tillhör just dig.

Observera att vi INTE hjälper dig om du själv har meckat med din konsol och installerat program eller hårdvara som inte är licensierade av Nintendo.

Om du av någon anledning skaffar en ny Wii-konsol och vill föra över alla spel du laddat ned måste du skicka in BÅDA konsolerna till oss. Du står för frakten till oss, vi fixar överföringen och står för frakten tillbaka till dig utan kostnad.

Om du råkat radera ett spel av misstag kan du enkelt ladda ned det igen på egen hand. När du laddar ned ett WiiWare-spel köper du egentligen inte spelet, utan en licens för att få ha spelet på din Wii-konsol. Det innebär att du kan ladda ned det hur många gånger du vill utan att det kostar något extra.

OBS! Sparfiler till WiiWare-spel går inte att rädda om din konsol gått sönder! Sparfilerna innehåller data om hur långt du har kommit i spelet och är inte samma sak som spelfilerna vars data utgör själva spelet.

Vilka handkontroller kan jag använda till WiiWare-spelen?

Det är olika för olika spel. På nintendo.se kan du besöka spelsidorna för WiiWare-spelen för att se vilka handkontroller som är kompatibla för respektive spel.

Kan jag spara mina spelframgångar i WiiWare-spel?

Självklart!

En mycket viktig detalj i sammanhanget är att sparfilerna för WiiWare-spel ALLTID måste ligga på Wii-konsolens systemminne för att kunna användas.

Vad är Connection Ambassador Promotion?

Det är ett program som belönar dig som hjälper andra Wii-ägare att ansluta sina konsoler online! Ju fler du hjälper, desto saftigare belöningar väntar! Det enda ni behöver göra (förutom att ansluta Wii-konsoler till Wii Shop Channel då) är att registrera varandras Wii-nummer. Det numret finns på Wii Message Board, men det måste registrerars av båda parter i Wii Shop Channel.

Berätta om belöningarna (muhahaha)

Hjälp en person: Både du OCH personen du hjälper får 500 Wii Points. Observera att du som hjälper bara får 500 Wii Points för den första personen du hjälper!

Hjälp tio personer: Du får ladda ned alla NES-spel från Nintendo som finns i Wii Shop Channel gratis!

Hjälp 20 personer: Du får ladda ned alla NES-, SNES- och Nintendo 64-spel som finns i Wii Shop Channel gratis!

Extra bonus: Om du redan har laddat ned spel som ingår i dessa bonusar när du får dem kan du skicka de spelen som gåvor till vänner gratis! Gäller en gång per spel.

Som du ser är det en otroligt generös bonus som väntar dig som hjälper andra Wii-ägare att ansluta sina konsoler online! Tänk dock på att Nintendo när som helst kan avsluta detta program utan förvarning. Ytterligare detaljer finns att läsa i Wii Shop Channel.

Dela |