• INFORMATION
  • Konsol:
  • Nintendo DS
  • Nintendo DSi
  • Kategori:
  • Hårdvara

Online - anslut din Nintendo DS

Här får du reda på vad du behöver, hur du gör och var du ska vända dig om du får problem.

Vad menas med att ansluta konsolen online?

I enkla drag betyder det att du ansluter den till Internet. Dock kan du göra mycket mer än bara surfa på nätet, och beroende på vilken modell du har finns det olika möjligheter. Gemensamt för alla modeller av Nintendo DS är att du kan spela online i spel som är anpassade för det.

Vad är det för skillnad på de olika Nintendo DS-modellerna när det gäller onlinebruk?

Till att börja med kan Nintendo DS och Nintendo DS Lite läggas ihop i en kategori, och Nintendo DSi samt Nintendo DSi XL i en annan.

När det gäller Nintendo DS och Nintendo DS Lite är det bara möjligt att spela över nätet, samt att utnyttja andra, eventuella onlinefunktioner som finns i respektive spel (till exempel rankinglistor). Med särskild mjukvara går det även att surfa på nätet (observera dock att detta program har utgått ur Bergsalas sortiment, och därmed säljer vi det inte längre till butikerna).

Med Nintendo DSi och Nintendo DSi XL kan du, förutom att spela online, även besöka Nintendo DSi Shop där så kallade Nintendo DSiWare-spel finns att köpa. Dessa nedladdningsbara spel finns inte i butik! Dessa två modeller har även en webbläsare (specialgjord från Opera för att passa upplösningen på konsolen) som gör att du kan surfa på nätet. Nintendo DSi XL har redan webbläsaren förinstallerad, men den är gratis att ladda ned för dig som har Nintendo DSi!

Vad kostar det?

Det kostar tusentals kronor per år... vi skojar bara! Att ansluta till Nintendo Wi-Fi Connection (som Nintendos onlinetjänst heter) och att spela online är gratis, förutom din vanliga bredbandsavgift då såklart. Däremot kostar det att ladda ned spel och program i Nintendo DSi Shop. Dessutom kan det finnas Nintendo DS-spel som inte använder sig av Nintendos onlinetjänst, och då är det möjligt att det tillkommer en eventuell avgift. Hör dig för med utgivaren av spelet för säkerhets skull!

Spel som stöder Nintendo Wi-Fi Connection känns lätt igen på dessa märken. Det blå märket innebär att allt onlineinnehåll är gratis, men det röda symboliserar att det finns en eller flera avgifter (det kan röra sig om extra material att köpa).

Wi-Fi_logos

OK, då förstår jag vad det är för skillnad på de olika modellerna. Vad behöver jag för att ansluta Nintendo DS/Nintendo DS Lite online?

För det första måste du ha bredband. Har du inte det finns det tyvärr inget sätt att ansluta konsolen till Internet! Har du däremot bredband finns det två olika sätt att koppla upp dig på:

Om du har trådlöst bredband...

Då kan du klappa dig själv på axeln för den investeringen! Har du en trådlös router behöver du ingen extra utrustning. Klicka här för att läsa hur du ska göra.

Om du har mobilt bredband eller bredband med sladd...

Skaffa Nintendo Wi-Fi USB Connector och anslut den till din PC. Den fungerar för både Nintendo DS och Wii, men kräver att du har din dator igång under tiden du är online. Detta tillbehör fungerar bara med Windows XP och Windows Vista. Nintendo Wi-Fi USB Connector är ej kompatibel med Mac.

Har du Windows XP?

Klicka här.

Har du Windows Vista?

Klicka här.

Men jag har ju Nintendo DSi/Nintendo DSi XL! Hjälp mig!

Det ovanstående gäller även för dessa två modeller, men eftersom menyerna ser lite annorlunda ut har vi gjort en separat guide för Nintendo DSi och Nintendo DSi XL.

Om du har trådlöst bredband (en trådlös router) klickar du här.

Har du mobilt bredband eller bredband med sladd? OK. Har du Windows XP på datorn klickar du här, har du istället Windows Vista klickar du här.

Dela |