• PRODUKTINFORMATION
 • Utgivare:
 • Nintendo
 • Releasedatum:
 • 3 april 2009
 • Onlinestöd:
 • Ja

Nintendo DSi – en bärbar konsol anpassad för dig

En rejäl utveckling av Nintendo DS Lite med massor av nytt under skalet!

Nintendo DSi är, har eller erbjuder (jämfört med Nintendo DS Lite):

 

Nintendo DSi 

 • 12 % smalare
 • Lite bredare
 • Samma typ av ”fasta” knappar som Nintendo DS, alltså inte de mjuka knapparna som Nintendo DS Lite har
 • Större och ljusstarkare skärmar
 • Högre kvalitet och volym på ljudet ur högtalarna
 • Två inbyggda kameror, en på utsidan (för att fotografera omgivningen) och en på insidan (för att fotografera dig själv).
 • Inbyggd musikspelare som spelar dina favoritlåtar i AAC-format (filnamnstillägg .m4a, .mp4 eller .3gp)
 • 256 MB flashminne som används till att lagra bilder, program och musik
 • Kortfack för SD-kort, som även klarar av SDHC-kort på upp til 32 GB
 • Internetmöjligheter i form av Operas webbläsare
 • Nintendo DSi Shop, vilket är en onlineaffär som erbjuder nedladdningsbara spel och program som sparas direkt på konsolens inbyggda flashminne
 • Möjligheten att ta ut och stoppa in ett spel utan att först stänga av strömmen
 • Möjligheten att ändra skärmarnas ljusstyrka mitt i spelet, du behöver inte längre vara i huvudmenyn för att göra detta
 • Snabbare processor och mer arbetsminne
 • Avsaknad av Game Boy Advance-facket

Inbyggda program

Du som köper en Nintendo DSi i färgerna metallblå, röd eller ljusblå får med två förinstallerade program! Dessa är Flipnote Studio och Facebook-applikationen. Flipnote Studio läser du mer om genom att klicka på länken till höger, och information om Facebook-applikationen hittar du längre ned på den här sidan. Nya Nintendo DSi-konsoler i färgerna vit och svart har också dessa program förinstallerade.

Två kameror är bättre än en

Med hjälp av de två inbyggda kamerorna kan du ta foton i en upplösning på 640x480 bildpunkter. När du tar kort med Nintendo DSi kan du manipulera bilderna INNAN du tar dem! Det finns en rad olika tricks att experimentera med, bland annat går det att ändra ansikten från ledsna till glada eller förvränga bilderna på samma sätt som speglerna i Lustiga Huset.

Nintendo DSi har ett inbyggt fotoalbum och det är fullt möjligt att med hjälp av ett SD-kort föra över sina bilder till datorn eller till Wii. Bilder som du för över till Wii kan du dela med dina vänner med hjälp av WiiConnect24! Kamerorna "ser" dessutom rörelser och de känner igen ansikten, vilket bäddar för helt nya, bärbara spelupplevelser!

Namnet symboliserar två olika saker

Vad står bokstaven "i" för i Nintendo DSi kanske du undrar. Dels engelskans "I" ("jag" på svenska) som symboliserar det faktum att Nintendo DSi går att personifiera på ett djupare plan än Nintendo DS Lite. Här kan du skapa ditt personliga fotoalbum, spela din egen favoritmusik och mycket mer. De andra betydelsen är "eye" (öga på svenska) som syftar på de två kamerorna som ser ut som ett par ögon. Nintendo DSi uttalas alltså "Nintendo DS aj".

Facebook

Om du har systemmeny 1.4 eller senare kan du ladda upp bilder du tar med Nintendo DSi Camera direkt till ditt Facebook-konto! Så här lätt laddar du ned den senaste systemmenyn (din Nintendo DSi måste vara ansluten till Internet):

 1. Välj ”System Settings” från huvudmenyn.
 2. Klicka på högerpilen tills du ser ”System Update”. Klicka på den.
 3. För at gå vidare med detta steg måste du först ha en fungerande anslutning till Internet. Har du det, klicka på ”Yes”.
 4. Läs igenom vad som gäller för uppdateringen innan du klickan på ”Next”. Välj sedan ”I Accept” så att den rutan är mörkgrå och klicka på ”OK”.
 5. Nu laddas version 1.4 ned till systemminnet på din Nintendo DSi och du är redo att ladda upp alla bilder du tar med Nintendo DSi Camera direkt till Facebook!

Mer än en vanlig musikspelare

Med Nintendo DSi kan du påverka dina favoritlåtar på olika sätt. Till exempel kan du höja tonen i låten (Piff & Puff-effekten) eller sänka farten så att allt går låååångsamt. Du kan även påverka låten med olika ljudfilter, prova hur din favoritlåt låter när du lägger på 8-bitsfiltret!

Du kan till och med spela in dina egna ljud med hjälp av mikrofonen på Nintendo DSi, och påverka dessa ljud på precis samma sätt som det beskrivs ovan.

Observera att Nintendo DSi endast spelar musik i AAC-format (filnamnstillägg .m4a, .mp4 och .3gp). Tänk på att Nintendo DSi endast kan läsa 100 musikfiler per mapp! Om du vill ha fler musikfiler måste du dela upp dem i olika mappar. Här följer begränsningarna som gäller SD-kortet:

 • Antal musikfiler: 3 000
 • Antal mappar: 1 000
 • Antal musikfiler per mapp: 100
 • Antal bilder: 3 000

Konvertera dina musikfiler till de format som Nintendo DSi tar

Med hjälp av konverteringsprogrammet Nero Music2Go kan du enkelt konvertera alla dina favoritlåtar till rätt format för Nintendo DS, och detta program kostar endast 59 kronor. Klicka här för att komma till sidan där du kan köpa programmet!

Spelar nästan alla Nintendo DS-spel

Nästan alla Nintendo DS-spel fungerar på Nintendo DSi. Undantagen är spel som utnyttjar Game Boy Advance-facket då Nintendo DSi saknar ett sådant. Tänk på att detta också innebär vissa begränsningar i Pokémon-spelen. Det är dock inga problem att spela multiplayer med ägare av Nintendo DS eller Nintendo DS Lite.

Massor av spel

Det finns massor av spel till Nintendo DSi, kolla bara spellistan här på nintendo.se för att se, och då ska du komma ihåg att den listan enbart visar spel som Bergsala har lanserat i Sverige (plus ett fåtal till). Besök gärna Activision, PAN Vision, Electronic Arts, Atari och Game Outlet för att se fler spel till Nintendo DS Lite! Dessutom finns Nintendo DSiWare, nedladdningsbara spel som inte existerar på varken Nintendo DS eller Nintendo DS Lite.

Nintendo DSiWare-spel går inte att köpa i butik

Nintendo DSi Shop fungerar i princip likadant som Wii Shop Channel. För dig som inte har Wii kan Nintendo DSi Shop beskrivas som en onlineaffär där du kan köpa Nintendo DSi Ware-spel och program och lagra dessa på det inbyggda flashminnet som Nintendo DSi är utrustat med. Valutan i Nintendo DSi Shop heter Nintendo DSi Points och skaffas genom att köpa ett Nintendo Points Card 2000 i butik eller handla direkt i Nintendo DSi Shop med ett bankkort. Observera att Nintendo DSiWare-spel bara går att få tag på i Nintendo DSi Shop, du kan inte köpa dem i butik!

Sex färger

Nintendo DSi finns i sex sköna färger:

 • Vit
 • Svart
 • Röd
 • Rosa
 • Metallblå
 • Ljusblå

Två skärmar istället för en

Vad ska man med två skärmar till undrar du kanske. I de flesta Nintendo DS-spelen används den ena skärmen som actionskärm och den andra som statusskärm. Den praktiska funktionen detta fyller är att du slipper trycka på en knapp och avrbyta spelet för att titta på din figurs status eller för att studera kartan i äventyrsspel. Men du ska komma ihåg att spelutvecklarna kan göra vad de vill med de två skärmarna, den enda begränsningen är fantasin!

DS – Dual Screen

Eller "Developers' System" (spelutvecklarnas system). DS står alltså för två olika saker, dels de dubbla skärmarna som kännetecknar konsolen och dels det faktum att spelutvecklarna har dubbelt så mycket yta att leka på. Nintendo DSi är verkligen en konsol som lockar fram kreativitet och uppfinningsrikedom!

Pekskärm och stylus

Det som främst skiljer Nintendo DSi från konkurrenterna är att den nedersta skärmen är en pekskärm. Det innebär att du kan styra spelen enbart genom att trycka, dra eller gnugga på den nedre skärmen! Självklart kan detta kombineras med knappkontroll, så att du till exempel styr spelfiguren med styrkorset men siktar med hjälp av pekskärmen.

Du kan använda dina fingrar, men vi rekommenderar starkt att du istället använder den medföljande stylusen för att styra spelen via pekskärmen. Stylusen kan liknas vid en pekpenna och den fästs smidigt i ett hål på sidan av konsolen.

Mikrofon

Vem har sagt att du måste spela med händerna? Med hjälp av den inbyggda mikrofonen kan du styra spelen med din egen röst! I nintendogs-spelen kan du till exempel prata med din hund och lära den kommandon. Det roliga är att hunden faktiskt lyssnar till de ord du säger, och inte bara till tonläget. Observera dock att alla Nintendo DS-spel inte stöder mikrofonen.

Strömförsörjning

Nintendo DSi har ett inbyggt batteri som kan laddas upp vid behov. Du behöver alltså inte köpa lösa batterier till Nintendo DSi. Batteritiden varierar kraftigt beroende på vilket spel du spelar.

Onlinemöjligheter

Nintendo DSi är utrustad med trådlösa nätverksmöjligheter och har du redan trådlöst bredband hemma behöver du inga extra tillbehör för att ansluta Nintendo DSi online. Väl ute på nätet kan du spela mot andra människor över hela världen och ladda ned nytt material till spel som stöder den funktionen. Tänk på att alla Nintendo DS-spel inte stöder online-spel. Titta efter det blå eller röda Nintendo Wi-Fi Connection-märket på spelaskarna för att se vilka spel som går att ansluta online.

Trådlöst, lokalt nätverk

Med Nintendo DSi kan du spela mot vänner som befinner sig i din närhet helt trådlöst. Glöm trassliga kablar och andra dyra tillbehör, har du och din vän varsin Nintendo DS (modell spelar ingen roll) är det bara att ansluta till varanda och börja spela! I spel som Dr. Kawashima's Brain Training: How Old Is Your Brain? kan 16 spelare koppla samman trådlöst och spela!

Ladda över eller ta emot en demoversion av ett Nintendo DS-spel

Med hjälp av funktionen DS Download Play kan du skicka eller ta emot en demoversion av ett spel till Nintendo DSi! Om du tar emot en demoversion kan du spela den så länge strömmen är på. När du stänger av din konsol är demoversionen borta (men kan laddas över igen om så önskas). Observera att alla spel inte har denna funktion, men att du på nintendo.se kan se vilka titlar det gäller.

Virtuellt surroundljud

Nintendo DSi återger ljudet i äkta stereo eftersom konsolen har två separata högtalare, en på vardera sida. Även virtuellt surroundljud är den kapabel att pumpa ut vilket i praktiken är en simulering av äkta surroundljud. Högtalarna på Nintendo DSi är mer kraftfulla än de på Nintendo DS och Nintendo DS Lite.

Dela |