• PRODUKTINFORMATION
 • Genre:
 • Strategi
 • Rollspel
 • PEGI:
 • 12plus Language Violence
 • Konsol:
 • Wii
 • Kompatibla kontroller:
 • Wii Remote + Classic Controller GameCube Controller
 • Antal spelare offline:
 • 1
 • Utgivare:
 • Square Enix
 • Releasedatum:
 • 26 mars 2010
 • Språk:
 • Engelska
 • Nintendo Points:
 • 1200
 • Övrig information:
 • Virtual Console

Ogre Battle 64: Person of Lordly Caliber

Kommer du, som är av nobelt blod, stå stilla och titta på när överklassen trampar på de fattiga för att säkerställa sin egen sociala status, eller vänder överklassvinen ryggen och gör myteri? Det här är ett av de tyngsta Nintendo 64-spelen som någonsin lanserades, och trots att det har tio år på nacken står det upp mot dagens spel utan problem.

Ogre Battle 64: Person of Lordly Caliber är ett väldigt komplext spel. Det här är ingenting du sätter dig ned med på en kafferast och spelar lite slumpmässigt, här måste du ha tålamod och lära dig grunderna ordentligt. Mycket av tiden i början kommer du ägna åt det komplicerade (men väldigt belönande) spelsystemet, hur alla föremål fungerar och liknande. Alla strider sköts automatiskt, och det enda du behöver göra i dem är att välja strategi, till exempel "attackera fiendens ledare", "slå ut den svagaste först" och så vidare. Utgången av varje strid avgörs helt och hållet av hur du har organiserat dina trupper och fördelat tillgängliga föremål.

En gripande handling som engagerar

Du spelar som Magnus Gallant (lustigt namn för oss svenskar) och är en officer i Palatinean-armén som precis ska bege dig till de södra delarna av landet för att slå ned det uppror som har rapporterats därifrån. I början är det inga problem, barbarer som dödar och tjuvar som stjäl är ju bara att slakta på löpande band. Men snart upptäcker du vanligt folk som behandlas som smuts av den överklass du själv kommer ifrån. De utnyttjas, misshandlas och förnedras av socitetseliten för att de inte ska ta del av den stora kaka som överklassen mumsar på. Uppror och inbördeskrig härjar i landet, och som officer är det alltså din uppgift att få ett slut på blodbadet. Vad är rätt och vad är fel? Många frågor kommer att snurra i ditt huvud när den mästerligt skrivna handlingen successivt presenteras.

Handlingen i Ogre Battle 64: Person of Lordly Caliber tar mycket oväntade vändningar flera gånger och kan dessutom påverkas beroende på hur du spelar. Det finns flera olika slut, och det är dina egna handlingar som avgör vilka människor som sällar sig till din armé. När du spelat ett tag kommer du förstå att det inte bara är ditt eget land problemen begränsas till. Grannländerna och den förbjudna undervärlden som är fylld av monster visar sig ha större betydelse än vad som först verkar vara fallet...

Ett massivt spel för dig som har gott om tid

Ska du verkligen sätta dig in i Ogre Battle 64: Person of Lordly Caliber får du vara beredd på att lägga ned ett minimum på 50 timmar, och förmodligen mycket mer om du vill se och hitta allting. Stora delar av tiden går ut på att organisera dina trupper samt vandra omkring i realtid på spelkartan. Spelet kräver knappt någon fingerfärdighet alls, utan belönar istället strategiskt tänkande och tålamod. Du startar med en väldigt liten armé, men innan du vet ordet av har den växt till att innefatta både människor, drakar, djävulshundar och änglar. Det här var ett av de största Nintendo 64-spelen som någonsin lanserades, och slår till och med de båda Zelda-spelen i kassettstorlek. Mycket av minnet gick åt till att animera de tvådimensionella figurerna som presenteras på ett klassiskt men proffsigt sätt.

Spelsystemet

Ogre Battle 64: Person of Lordly Caliber är uppdelat på följande sätt:

 1. Välj område att gå till på världskartan. Givetvis är det ganska linjärt i början, för att se växa till enorma proportioner!
 2. Beger du dig till ett nytt område har du ofta ett eller flera uppdrag att slutföra där. Gör dig redo genom att organisera trupper och föremål innan du ger dig ut på fältet.
 3. Väl ute kan du skicka ut dina trupper mot målet, eller mot städer och byar för att samla information. Allting på fältkartan sker i realtid, vilket öppnar upp för komplexa och krävande beslut, ibland under stress. Det är inte så roligt att se ett monster långsamt vandra mot en av dina svagare trupper som försöker fly! Här kan du också ge olika order, till exempel att undvika konfrontation eller att ta snabbaste vägen runt berg och skogar.
 4. När en av dina trupper stöter på fienden är det dags för strid! Dessa sker automatiskt på ett rutfält, och det enda du kan göra är att bestämma en övergripande strategi.
 5. När du har lyckats med ett uppdrag får du nästan alltid se mellansekvenser och dialoger. Dessa är viktiga att följa då många värdefulla tips avslöjas!
Rekrytera ny "personal"!

Förutom att människor, drakar och monster kommer att slå följa med dig vid särskilda tidpunkter i spelet kan du hitta nya följeslagare på fältkartan! Dessa dyker upp helt slumpvis och det är inte säkert att de hänger på dig bara för att du upptäcker dem. Denna möjlighet gör att du väldigt fritt kan bestämma hur dina trupper ska växa och se ut!

Olika klasser

Nu snackar vi inte bara över- och underklass, utan även systemklasser. En simpel soldat kan till exempel "utvecklas" till en ståtlig paladinriddare som är betydligt starkare och har fler befogenheter. Det finns gott om sådana här klasser. Häxor, (som vanligt när det gäller japanska häxor är de vackra istället för fula med vårtor på näsan) trollkarlar, olika sorters drakar, monster, pilbågsskyttar och till och med lite mer udda varelser som pumpamonster (underskatta INTE deras attacker) finns att tillgå. Då striderna utspelas på ett rutsystem är det alltid bra att placera fysiskt svaga klasser som trollkarlar och amazoner längst bak, och riddare och monster längst fram. De stora drakarna och andra trupper i storleksklass större tar upp mer än en ruta av den tillgängliga platsen, så tänk efter noga var du ska placera ut dina enheter.

Är du det minsta intresserad av strategi-RPG får du bara inte missa det här spelet!

Ogre Battle 64: Person of Lordly Caliber är lika välgjort som Nintendos egna spel. Det är klart att det är för mastigt för dig som bara vill ha något snabbt och lätt, men om du vet med dig att du gillar denna typ av spel finns det få titlar som slår det här på fingrarna! Det här är en sann klassiker som svenska spelare aldrig tidigare har fått uppleva. Ta chansen och upptäck ett mästerverk vars innehåll och spelsystem utan tvekan kan konkurrera med dagens fullprisspel.

Lanserades till Nintendo 64 2000.

Det här spelet är en del av Hanabifestivalen! Virtual Console-spel som ingår i denna serie har aldrig tidigare lanserats i Europa.

Dela |

 • BILDER
 • Borttagning av spel från Virtual Console-tjänsten

  Följande Virtual Console-titlar slutade säljas den 31 mars:

  R-TYPE (Turbografx)

  Super R-Type (Super Nintendo)

  R-TYPE III: THE THIRD LIGHTNING (Super Nintendo)

  Vigilante (Turbografx)

  Ninja Spirit (Turbografx)

  LEGEND OF HERO TONMA (Turbografx)

  Du som har laddat ned dessa spel tidigare, men tagit bort dem, kommer dock kunna fortsätta ladda ned titlarna även efter den 31 mars. Men har du aldrig laddat ned spelen ovan är alltså 30 mars sista chansen att göra det!