• PRODUKTINFORMATION
 • Utgivare:
 • Nintendo
 • Releasedatum:
 • 30 november 2012
 • Onlinestöd:
 • Ja

Wii U

Den 30 november 2012, nästan sex år efter Wii-lanseringen, lanserades den helt nya spelkonsolen Wii U! Den har ett helt nytt spelbibliotek med fantastiska titlar, men är även bakåtkompatibel med Wii-spel. Du kan alltså spela både Wii U- och Wii-spel på Wii U.

Wii U är den senast stationära konsolen från Nintendo och med sitt gedigna utbud av spel det givna valet för hela familjen. Det finns flera olika paket att välja bland (dessa beskrivs i detalj nedan) och som innehåller allt som krävs för att komma igång att spela. Viktigt att tänka på är att om ni vill spela flera personer samtidigt så krävs det tillbehör i form av handkontroller. Det finns flera olika typer av handkontoller och vilka som ni bör köpa beror på vilka spel ni helst spelar och vilken spelstil ni föredrar.

Vi rekommenderar att alla som köper Wii U även köper en eller fler uppsättningar av Wii Remote Plus Additional Set. Det är även en bra idé att köpa till en eller två Wii U Pro Controllers för att få ut det mesta av de mer krävande spelen. Om du redan har en Wii sedan tidigare går det bra att använda Wii Remote och Nunchuk från den istället för att köpa nya. Du hittar mer information om vilken handkontroll du bör köpa här.

Wii U finns tillgänglig i olika paket:

Spel som ingår i ett paket med hårdvara kan levereras på olika sätt. Spel kan finnas på fysisk spelskiva, vara förinstallerade eller så behöver du ladda ner spelet själv från Nintendo eShop. Vissa paket finns i olika versioner, dels med förinstallerade spel och dels med fysisk spelskiva. Det framgår alltid av kartongen ute i handeln vilket som gäller.

Mario Kart 8 + Splatoon Premium Pack (30 oktober 2015)

Super Mario Maker Premium Pack (11 september 2015)

Mario Kart 8 Premium Pack (30 maj 2014)

Mario & Luigi Premium Pack (8 november 2013)

The Legend of Zelda: The Wind Waker HD Premium Pack (4 oktober 2013)

 • Svart Wii U-konsol med 32GB inbyggt flashminne
 • Svart Wii U GamePad med guldtext och gyllene symboler från spelet
 • Kod som låter dig ladda ned The Legend of Zelda: The Wind Waker HD utan extra kostnad från Nintendo eShop
 • Strömadaptrar för Wii U-konsolen och Wii U GamePad
 • HDMI-kabel (1,5 meter)
 • Sensor Bar
 • Laddstation för Wii U GamePad
 • Ställ för Wii U-konsolen (så att den kan stå i vertikalt läge) och Wii U GamePad

Monster Hunter 3 Ultimate Premium Pack Limited Edition (22 mars 2013)

Basic Pack (30 november 2012)

 • Vit Wii U-konsol med 8GB inbyggt flashminne
 • Vit Wii U GamePad
 • Strömadaptrar för Wii U-konsolen och Wii U GamePad
 • HDMI-kabel (1,5 meter)

Premium Pack (30 november 2012)

ZombiU Premium Pack Limited Edition (30 november 2012)

Angående priset är det helt upp till varje butik att sätta. Kontakta din Nintendo-handlare och hör dig för vilket pris som gäller hos just dem!

Wii U och Wii U GamePad

Wii U är namnet på den nya spelkonsolen som Nintendo lanserade i Sverige den 30 november 2012. Namnet på dess nya handkontrollen med inbyggd pekskärm är Wii U GamePad.

 • Wii U=basenheten
 • Wii U GamePad=standardkontrollen till Wii U

Wii U GamePad går inte att använda till Wii eftersom Wii U GamePad är handkontrollen till den helt nya spelkonsolen Wii U.

Wii U GamePad måste hela tiden ha trådlös kontakt med Wii U-konsolen - du kan alltså inte ta med dig den ut som en bärbar spelkonsol.

Storlek för Wii U-konsolen

Ungefär 4,6 cm hög, 26,9 cm djup och 17,1 cm bred.

Vikt för Wii U-konsolen

Ungefär 1,6 kg.

Video ut-signaler och kompatibla kablar

Stöder 1080p, 1080i, 720p, 480p, 480i och 576i. Kompatibla kablar inkluderar HDMI (medföljer både Basic Pack och Premium Pack), Wii komponentkabel, Wii RGB-kabel och Wii kompositkabel.

Läs mer om upplösningar, signaler och kablar här.

Lagring

Wii U använder internt flashminne, 8GB i Basic-modellen och 32GB i Premium-modellen. Precis som med många andra minnen används en del av det totala minnet av systemet, så i praktiken har 8GB-modellen cirka 3GB ledigt minne, medan 32GB-modellen har cirka 25GB ledigt.

Anledningen till detta är att systemet kräver en del minne för att fungera, men också för att alla inbyggda applikationer och program (till exempel Miiverse och webbläsaren) konsumerar en hel del. 3GB räcker dock mer än väl för att lagra spardata, men om du planerar att ladda ned många spel digitalt istället för att köpa dem i butik bör du definitivt fundera på att skaffa en extern USB-hårddisk.

USB-hårddiskar stöds

Lagringsmedia via USB stöds, och vill du kan du ansluta en extern hårddisk på upp till 2TB! Nintendos tanke med att inkludera relativt lite minne i konsolen är att inte tvinga på konsumenter mer minne än de behöver (och på så sätt höja priset på konsolen). Alla som köper Wii U kommer inte få användning för 32GB, därför finns den billigare Basic-modellen med 8GB.

SD-kort kan användas men har begränsningar

Du kan dessutom använda SD-kort för att lagra Virtual Console-, WiiWare- och spardata från Wii. Eftersom du förmodligen redan har ett SD-kort till din Wii kan du använda detta till Wii U också när du flyttar över allt.

Det går att använda SD-kort för att lagra Wii U-data också, men då måste du ansluta det via en kortläsare som kopplas in i Wii U via USB. Du kan inte sätta i kortet direkt i konsolen för detta ändamål.

Vad kommer du använda allt minne till?

Minne kan användas till en mängd olika saker. Du kan ladda ned hela spel på ett minne istället för att köpa en skiva i butik och du kan även lagra speluppdateringar, så kallade Add-on Content, på ett minne. Beroende på vad du vill göra behöver du olika mängd minne - tänker du till exempel köpa spelen i butik spar du massor av plats (eftersom speldatan ligger på skivorna) och behöver därför inte lika mycket lagringsutrymme.

Det ska också tilläggas att den här typen av minne inte har något att göra med den grafiska prestandan - det visar bara hur mycket data du kan lagra.

Skivor

Wii U läser Wii U- och Wii-skivor. De nya Wii U-skivorna rymmer hela 25GB och är Nintendos eget format. Maximal läshastighet är 22,5MB/sek.

Audio ut-signaler

Använder sexkanalig PCM linear utsignal via HDMI-anslutningen, eller analog utsignal via AV Multi Out-anslutningen.

Uppdatera din Wii U direkt när du köpt den!

Du måste utföra en nätverksuppdatering när du skaffar Wii U för att kunna använda Nintendo eShop, Miiverse och webbläsaren.

Klicka här för att läsa hur du uppdaterar din Wii U.

I övrigt ska du se till att du alltid har den senaste systemversionen för att spel och program ska fungera korrekt. Du ser aktuell version under System Settings som du hittar i huvudmenyn.

Wii U GamePad

Användarkonton och nätverk

Wii U-menyn, WaraWara Plaza och HOME-menyn

Nintendo eShop

Mii Maker

Miiverse och kompislistan

Webbläsaren

Wii U Chat

Netflix

YouTube

Bakåtkompatibilitet med Wii

Dela |