fbpx
nintendo logo

 

 

 

 

 

  • Nyheter
  • 2017 - Ett riktigt succéår för Nintendo

2017 - Ett riktigt succéår för Nintendo

Nintendo Switch släpptes den 3 mars i år och nu när året börjar närma sig sitt slut och konsolen varit ute på marknaden i knappt tio månader finns det egentligen bara ett ord som kan beskriva dess framgång. Nämligen: Succé!!

Nintendo Switch har verkligen fått en kanonstart och det har släppts en hel hop med högkvalitativa spel som har dragit hem topplaceringar efter topplaceringar. Nyligen passerade Nintendo Switch 10 miljoner sålda konsoler världen över vilket måste ses som oerhört imponerande med tanke på den korta tid som enheten funnits ute på marknaden.

Toppbetyg till flera olika spel

zelda botw game of the year

Samma dag som Nintendo Switch lanserades släpptes också The Legend of Zelda: Breath of the Wild som nyligen vann det oerhört prestigefyllda priset ”Game of the Year” på spelgalan ”The Game Awards” i USA. Ser vi till spelets recensioner så har så gott som varje spelrecensent gett spelet ett betyg som är antingen det högsta möjliga eller ett som varit väldigt nära. Gamereactor gav spelet betyget 10/10. Även Aftonbladet och M3 gav spelet toppbetyg medan speltidningen Level tyckte att spelet förtjänade 97 % av 100 möjliga. Enligt Metacritic.com, en sajt som sammanställer spelbetyg, är det genomsnittliga betyget 97 av 100.

Under årets gång har vi också återigen fått stifta bekantskap med Super Mario och denna gång också fått lära känna hans nya hattkompis Cappy i spelet Super Mario Odyssey. Tillsammans har de tagit sig jorden runt för att besegra Bowser och rädda prinsessan Peach. Detta spel har lovordats av pressen och fått skyhöga betyg nästan överallt. Även detta spel har ett så kallat metascore på Metacritic på 97/100.

Dessa två giganter till spel har alltså släppts under Nintendo Switchs första år på marknaden. Det är dock inte enbart dessa spel som stått för Nintendo Switchs framgång utan det finns flera andra riktiga toppspel som släppts i år. Splatoon 2, uppföljaren till det mycket framgångrika Wii U-spelet, släpptes i juli och har tagits emot med öppna armar av gamers runtom i världen. Utöver detta har ett helt nytt fajtingspelskoncept släppts i form av ARMS. Ett innovativt och annorlunda fajtingspel där man slåss med jättelånga teleskoparmar. De som gillar stora japanska rollspelsäventyr har även de fått något att bita i under 2017. Nyligen släpptes nämligen Xenoblade Chronicles 2 till Nintendo Switch, även det har fått ett väldigt gott mottagande.

Utöver detta har två riktig bra titlar från Wii U fått nya och uppfräschade version till Nintendo Switch, nämligen Mario Kart 8 Deluxe och Pokkén Tournament DX.

Ser vi bortanför Nintendos egna titlar så kan vi se att stödet från tredjepartsutvecklare blir större och större. I år har vi till exempel fått spel som Mario + Rabbids: Kingdom Battle, The Elder Scrolls V: Skyrim, Doom och FIFA 18 för att nämna några exempel.

Med en så pass bra start för Nintendo Switch och så pass bra försäljning bådar det gott inför framtiden. Vi vet redan nu att spel som Bayonetta 3, Metroid Prime 4 och ett Pokémon-spel är under utveckling till Nintendo Switch såväl som Kirby: Star Allies och ett spel med Yoshi i huvudrollen.

En ny medlem i Nintendo 3DS-familjen

Som om det inte vore nog med Nintendo Switch har vi också fått ytterligare en hårdvarulansering i år, nämligen New Nintendo 2DS XL som nu alltså blivit en ny medlem i Nintendo 3DS-familjen. New Nintendo 2DS XL har en helt ny design, är vikbar till skillnad från den tidigare 2DS-modellen och kan spela och visa alla Nintendo 3DS-spel som släppts i 2D.

Till konsolerna i Nintendo 3DS-familjen har det släppts ett stort antal spel under årets gång. Bland annat har vi fått det mycket väl mottagna spelet Metroid: Samus Returns, pusseläventyret Layton's Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires' Conspiracy, två nya Pokémon-spel i form av Pokémon Ultra Sun och Pokémon Ultra Moon, Hey! Pikmin, Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser’s Minions och Monster Hunter Stories.

Med denna sammanfattning av året säger vi God jul och passar på att önska er alla ett riktigt Gott Nytt År. Nu riktar vi våra blickar mot 2018 och förhoppningsvis ytterligare ett succéår med den fantastiska Nintendo Switch och Nintendo 3DS/2DS.