fbpx
nintendo logo

 

 

 

 

 

Pokémon

I över 20 år har Pokémon gett underhållning till miljontals fans i olika åldrar världen över och blivit ett av de mest framgångsrika varumärkena i världen. Pokémon-spelen har sålts i över 279 miljoner exemplar sedan lanseringen i Japan 1996 då Pokémon Red och Pokémon Green släpptes till Game Boy.

pokeball smallPokémon är varelser som finns i alla möjliga former och storlekar. Vissa av dem lever i det vilda medan andra lever tillsammans med människor. För det mesta så pratar inte Pokémon, men det händer att de säger sina namn. Just nu finns det över 700 olika kända varelser som bor i Pokémon-universumet.

Pokémon föds ofta upp och tränas av människor, så kallade ”Tränare”, som tar med dem på äventyr. Under äventyrens gång växer Pokémon och blir erfarnare. Ibland utvecklas de också och blir till ännu starkare Pokémon.

Det finns ett flertal olika typer av Pokémon, som Eld-typ, Drak-typ, Gräs-typ och så vidare. Alla olika typer har sina egna för- och nackdelar. Detta blir speciellt tydligt när Pokémon slåss mot varandra. Till exempel har en Eld-typ Pokémon en stor fördel mot en Pokémon av Gräs-typ. Så om du leder ett gäng Pokémon in i strid kräver det strategiskt tänkande för att ditt lag ska vinna.

Exempel på olika Pokémon

pikachu

Pikachu

Typ: Elektrisk

Bulbasaur

Bulbasaur

Typ: Gräs

charmander

Charmander

Typ: Eld

squirtle

Squirtle

Typ: Vatten

eevee

Eevee

Typ: Normal

Till Europa kom de första Pokémon-spelen 1999 till spelkonsolen Game Boy. Framgången blev minst sagt enorm och sen dess släpps Pokémon-spel till alla Nintendos olika spelkonsoler. Du hittar Pokémon-spel både till Nintendo 3DS och Wii U.

Hur fungerar spelen?

I de flesta av spelen tar du dig an rollen som en ung Pokémon-tränare på äventyr där du letar efter, fångar och tränar Pokémon för att kunna bli den ultimata Pokémon-mästaren. Ett annat viktigt mål är också att samla så många Pokémon som möjligt. Striderna mellan Pokémon är viktiga i spelen, men också viktigt att poängtera att Pokémon aldrig dör i striderna eller vid något annat tillfälle i spelen. Utöver detta finns många andra trevliga aktiviteter i spelen som till exempel talang- och skönhetstävlingar, turneringar, fiske med mera. Spelare kan också byta Pokémon med varandra.

pokemon red blue

Pokémon Red Version och Pokémon Blue Version

Release: 5 oktober 1999
Plattform: Game Boy
De första spelen i Pokémon-serien. I Japan släpptes de redan 1996 och i Europa släpptes de 1999.

pokemon yellow

Pokémon Yellow Version: Special Pikachu Edition

Release: 16 juni 2000
Plattform: Game Boy Color
I det här spelet, som är en direkt inspirationskälla för Pokémon Let's Go, Pikachu!/Pokémon Let's Go, Eevee, följer Pikachu med spelaren under hela äventyret. Samma funktionalitet återfinns i de nya spelen.

Pokémon Gold Version, Pokemon Silver Version

Pokémon Gold Version och Pokémon Silver Version

Release: 6 mars 2001
Plattform: Game Boy Color
100 nya Pokémon introducerades här. I dessa spelen fanns nu också en “dag och natt”-funktion så att spelaren kunde hitta lite olika Pokémon beroende på tiden på dygnet.

Pokémon Crystal Version

Pokémon Crystal Version

Release: 2 november 2001
Plattform: Game Boy Color
Det första Pokémon-spelet där spelaren kunde välja att vara antingen tjej eller kille.

pokemon ruby sapphire

Pokémon Ruby Version och Pokémon Sapphire Version

Release: 25 juli 2003
Plattform: Game Boy Advance
I dessa spel gick det att ha strider två tränare mot två andra tränare.

pokemon firered leafgreen

Pokémon FireRed Version och Pokémon LeafGreen Version

Release: 1 oktober 2004
Plattform: Game Boy Advance
Första gången som spelare kunde byta och strida trådlöst genom att använda tillbehöret Game Boy Advance Wireless Adapter.

pokemon emerald

Pokémon Emerald Version

Release: 21 oktober 2005
Plattform: Game Boy Advance
Det här blev det tredje äventyret i Hoenn-regionen, som var regionen som introducerades i Pokémon Ruby Version och Pokémon Sapphire Version. Här fanns också ett nytt spelläge kallat Battle Frontier där kraftfulla tränare kan kämpa mot varandra.

pokemon diamond pearl

Pokémon Diamond Version och Pokémon Pearl Version

Release: 27 juli 2007
Plattform: Nintendo DS
För första gången i ett Pokémon-spel kunde spelare strida och byta med andra spelare världen över via internet.

pokemon platinum

Pokémon Platinum Version

Release: 22 maj 2009
Plattform: Nintendo DS
Detta är det tredje äventyret i Sinnoh-regionen som var den region som introducerades i Pokémon Diamond Version och Pokémon Pearl Version.

pokemon heartgold soulsilver

Pokémon HeartGold Version och Pokémon SoulSilver Version

Release: 26 mars 2010
Plattform: Nintendo DS
Dessa spel innehöll tillbehöret Pokéwalker. Med det kunde spelare träna sina Pokémon genom att gå i den “riktiga” världen.

pokemon black white

Pokémon Black Version och Pokémon White Version

Release: 4 mars 2011
Plattform: Nintendo DS
Dessa äventyr utspelar sig i nya Unova-regionen. Här kunde sex Pokémon – tre i varje team – kämpa mot varandra samtidigt.

pokemon black2 white2

Pokémon Black Version 2 och Pokémon White Version 2

Release: 12 oktober 2012
Plattform: Nintendo DS
Uppföljarna till Pokémon Black Version och Pokémon White Version. Ny handling och ännu fler Pokémon att upptäcka.

pokemon x y

Pokémon X och Pokémon Y

Release: 12 oktober 2013 (Var en global release)
Plattform: Nintendo 3DS
Första gången ett Pokémon-spel var i äkta 3D. Dessa spelen introducerade också Mega Evolutions som låter Pokémon anta olika former.
Sedan releasen i oktober 2013 har dessa spel tillsammans sålts i över 3,5 miljoner exemplar i Europa.

pokemon omega alpha

Pokémon Omega Ruby och Pokémon Alpha Sapphire

Release: 28 november 2014
Plattform: Nintendo 3DS
Nya finslipade versioner av Pokémon Ruby Version och Pokémon Sapphire Version, med nya Mega Evolutions och en hel del hemligheter att utforska.
Sedan releasen i november 2014 har dessa spel tillsammans sålts i över 3 miljoner exemplar i Europa.

pokemon sun moon

Pokémon Sun och Pokémon Moon

Release: 23 november 2016
Plattform: Nintendo 3DS
Nästa två stora Pokémon-äventyr utspelar sig i den Hawaii-inspirerade Alola-regionen. Upptäck helt nya Pokémon och nya sätt att spela Pokémon på.

Pokemon UltraSun, Pokémon UltraMoon

Pokémon Ultra Sun och Pokémon Ultra Moon

Release: 17 november 2017
Plattform: Nintendo 3DS
Nya Pokémon-former har upptäckts i Alola-regionen. Dessa former påminner om de legendariska Pokémon Solgaleo, Lunala och Necrozma som först upptäcktes i Pokémon Sun och Pokémon Moon.

pokemon letsgo

Pokémon Let's Go, Pikachu! och Pokémon Let's Go, Eevee!

Release: 16 november 2018
Plattform: Nintendo Switch
Pokémon bjuder in fans till ett nytt äventyr som tar dem till bekanta omgivningar. Spelen är inspirerade av Pokémon Yellow, som först släpptes 1998 i Japan till Nintendos Game Boy. De här båda nya spelen delar flera av de innovativa funktioner som Pokémon GO-spelare är vana vid och är skapta för de spelare som tar sina första steg in Pokémon tv-spelsvärld!

 

Pokémon Sword || Pokémon Shield

Pokémon Sword och Pokémon Shield

Release: 15 november 2019
Plattform: Nintendo Switch
Pokémon Sword och Pokémon Shield utspelar sig i Galar-regionen, en expansiv region med varierande omgivningar som rymmer allt från idyllisk landsbygd till samtida städer, djupa skogar och snötäckta berg.

Vi hoppas att du uppskattat denna historik. Vi vill också passa på att nämna att den otroligt populära appen Pokémon GO finns tillgänglig på iPhone- och Android-enheter.

Du kanske gillar...

  • Välkommen till Galar-regionen, fylld med nya Pokémon och spännande platser att besöka. Är du redo att ta dig an alla...
  • Välkommen till Galar-regionen, fylld med nya Pokémon och spännande platser att besöka. Är du redo att ta dig an alla...
  • Välkommen till Galar-regionen, fylld med nya Pokémon och spännande platser att besöka. Är du redo att ta dig an alla...
  • Äventyra tillsammans med Pikachu i ett nytt och spännande Pokémon-RPG