• INFORMATION
 • Konsol:
 • Wii
 • Kategori:
 • Hårdvara

Virtual Console - vad är det?

Här får du svar på allting som har med Virtual Console och Nintendo Points/Wii Points att göra.

Klicka på nedanstående länkar för att snabbt komma till den fråga som berör dig.

Vad är Virtual Console?

Vilka klassiska konsoler finns inkluderade?

Varför finns det ingen lanseringslista för Virtual Console-spel på nintendo.se?

Kommer alla spel att finnas kvar eller plockas de bort allt eftersom?

Hur får jag tag i Virtual Console-spel?

Kan jag skicka spel som gåvor till andra Wii-ägare?

Vad kostar det?

Vad är Wii Points och hur skaffar jag sådana?

Hur går det till att skaffa Wii Points med bankkort som VISA och Mastercard?

Hur räknar jag ut vad Wii Points blir i kronor?

Hur lagrar jag spelen jag laddar ned?

Min Wii-konsols minne är slut! Vad gör jag?

Går det att få tillbaka spel om jag råkar radera dem eller om konsolen går sönder?

Jag får inte upp bilden ordentligt på min platt-tv när jag ska spela Virtual Console-spel. Vad är det för fel?

Vilka handkontroller kan jag använda till Virtual Console-spelen?

Går det att spara spelframgångarna?

Är Virtual Console-spelen verkligen identiska med originalversionerna?

Vad är Connection Ambassador Promotion?

Vad är Virtual Console? Namnet säger inte mig någonting.

Virtual Console är namnet på den emulator som finns inbyggd i Wii och Nintendo 3DS. En emulator har den funktionen att den "låtsas" vara en annan konsol. Säg till exempel att du spelar NES-spelet Super Mario Bros. 3 på Wii, via emulatorn Virtual Console. NES-spelet "luras" och tror att det spelas på en NES, fast det egentligen spelas på Wii med hjälp av Virtual Console.

OK, vilka format kan Virtual Console härma då?

Virtual Console på Wii låter dig spela spel från följande format:

 • NES (Nintendo Entertainment System)
 • SNES (Super Nintendo Entertainment System)
 • Nintendo 64
 • SEGA Master System
 • SEGA Mega Drive
 • Turbografx
 • TurboDuo
 • NEOGEO
 • Commodore 64
 • Virtual Console Arcade (arkadspel)

Virtual Console på Nintendo 3DS erbjuder spel från dessa plattformar:

 • Game Boy
 • Game Boy Color

Tänk på att alla spel från alla konsoler inte finns tillgängliga.

Varför finns det ingen lanseringslista för Virtual Console-spelen på nintendo.se?

Därför att dessa spel kan skjutas upp en dag innan de ska lanseras. Information om kommande titlar är dessutom väldigt begränsad, så vi finner det helt meningslöst att försöka uppdatera en lanseringslista för dessa spel. De kommer när de kommer helt enkelt.

Finns alla spel kvar eller tas gamla Virtual Console-titlar bort från Wii Shop Channel och Nintendo eShop?

Var lugn, alla spel finns kvar att ladda ned.

Hur får jag tag på dessa spel?

Du besöker Wii Shop Channel (för Wii) eller Nintendo eShop (för Nintendo 3DS) och laddar ned spelen därifrån. Du kan inte få tag på Virtual Console-spel i butik, de kan endast laddas ned online. Använd vår guide för att ansluta din Wii-konsol online!

Kan jag ge bort Virtual Console-spel till andra Wii-eller Nintendo 3DS-ägare?

Wii: Japp, så länge ni har registrerat varandras Wii-nummer (det som finns på Wii Message Board) är det inga problem! Dock finns det ett fåtal begränsningar... du kan till exempel inte ge bort ett spel som mottagaren redan har, och det går inte heller att skicka spel till folk vars konsol är inställd på ett annat land än din egen Wii-konsol.

Varje gåva du skickar kostar Wii Points, så du kan inte skicka ett spel du redan har laddat ned för egen räkning. Mottagaren kan neka nedladdning och returnera din gåva, och i så fall får du tillbaka alla Wii Points som spelet kostade. Om inte mottagaren tar emot eller nekar gåvan inom 45 dagar räknas det som ett nekande. Observera också att ett fåtal spel inte kan skickas som gåvor!

Nintendo 3DS: Nej, tyvärr.

Vad kostar spelen?

Det beror på vilket format spelen kommer ifrån. Så här ser prislistan ut:

 • NES - 500 Wii Points
 • SNES - 800 Wii Points
 • Nintendo 64 - 1 000 Wii Points
 • SEGA Master System - 500 Wii Points
 • SEGA Mega Drive - 800 Wii Points
 • Turbografx - 600 Wii Points
 • TurboDuo - 800 Wii Points
 • NEOGEO - 900 Wii Points
 • Commodore 64 - 500 Wii Points
 • Virtual Console Arcade - Varierar

Det finns vissa undantag, till exempel kostar Teenage Mutant Ninja Turtles från NES 600 Wii Points på grund av Turtles-licensen, och Sin & Punishment från Nintendo 64 kostar 1200 Wii Points på grund av att stora delar av spelet översattes från japanska till engelska i Virtual Console-versionen.

När det gäller Nintendo 3DS anges priserna i kronor, och de exakta beloppen hittar du i Nintendo eShop.

Vad är Wii Points? Hur skaffar jag sådana?

Wii Points är valutan i Wii Shop Channel. Wii Points är BARA användbara i Wii Shop Channel och kan inte på något sätt bytas mot kontanter. Tänk att Wii Points är som svenska kronor, och att Wii Shop Channel är som landet Sverige där valutan används.

Det finns två sätt att skaffa Wii Points:

 1. Köp ett Nintendo Points Card 2000 i butik
 2. Köp Wii Points online med VISA- eller Mastercard-kort via Wii Shop Channel

Vänta nu, Nintendo Points? Nu hänger jag inte med.

Nintendo Points och Wii Points är egentligen samma sak, men eftersom Nintendo även säljer Nintendo DSiWare-spel online till Nintendo DSi (en bärbar Nintendo-konsol) så finns Nintendo Points Card 2000 som fungerar till båda formaten. Nintendo Points förvandlas automatiskt till Wii Points när du skriver in skrapkoden i Wii Shop Channel. Skrapkoden finns på baksidan av varje Nintendo Points Card 2000.

Hur går det till att köpa Wii Points online med ett VISA- eller Mastercard-kort?

Se bilderna högst upp till höger för en detaljerad genomgång.

Hur räknar jag ut Wii Points i kronor?

Generellt kan du tillämpa en enkel regel för att räkna ut detta – ta bort en nolla från värdet i Wii Points så får du det ungefärliga värdet i svenska kronor. Till exempel kostar NES-spel cirka 50 kronor och SNES-spel cirka 80 kronor.

Nu vet jag hur jag köper spelen, men hur lagrar jag dem?

Wii-konsolen har ett inbyggt minne på 512MB som du kan lagra spelen du laddar ned på (observera dock att allt minne inte är tillgängligt för nedladdade spel). Det är omöjligt att säga hur många spel som får plats, då det helt beror på vilka titlar du laddar ned. Det är en enorm skillnad på minneskrav mellan de minsta NES-spelen och de största Nintendo 64-spelen.

Nintendo 3DS har också ett inbyggt minne, och skulle det sina finns alltid det medföljande SD-kortet (2GB)!

Min Wii-konsols minne är slut! Vad gör jag?

Du köper ett SD-kort som kan användas som extra minne. Har din Wii systemmeny 4.0 eller senare stöder den SDHC-kort* med lagringskapacitet på upp till 32GB. Dessutom stöder systemmeny 4.0 eller senare funktionen som gör det möjligt att spela nedladdade spel direkt från SD-kortet. Med systemmeny 4.0 eller senare behöver du alltså inte ha de nedladdade spelen lagrade på Wii-konsolen för att spela dem!

*OBS! Alla SDHC-kort stöds inte, oavsett vilken systemmeny din Wii-konsol har! Tyvärr finns det ingen säker guide för vilka SDHC-kort som fungerar, så vi rekommenderar att du använder de vita SD-korten från Sandisk (de är märkta med Wii/Nintendo DSi). De fungerar definitivt.

Jag har alla nedladdade spel på ett SD-kort samt systemmeny 4.0 eller senare, men jag kunde ändå inte spela dem. Varför?

Även om du har systemmeny 4.0 eller senare måste Wii-konsolen alltid skapa en tillfällig plats på sitt eget systemminne för att spela spelen. Skillnaden mellan systemmeny 4.0 (eller senare) och tidigare systemmenyer är att du slipper kopiera spelen du vill spela fram och tillbaka mellan Wii-konsolen och SD-kortet.

En bra tumregel för att aldrig råka ut för detta problem är att se till att Wii-konsolens lediga minne alltid överstiger ditt största nedladdningsbara spels minne.

Vad händer om jag råkar radera ett spel, om jag köper en ny konsol eller om min konsol går sönder?

Då sitter du i klistret! Skämt åsido, alla Virtual Console-spel du har laddat ned är kopplade till ett onlinekonto. Om din konsol skulle gå sönder hjälper vi dig gratis att få tillbaka alla spel du har laddat ned till den nya konsolen! Det viktiga är att du uppger den gamla konsolens registreringsnummer (det finns ett unikt sådant på alla Wii-konsoler) så att vi kan visa Nintendo vilket konto som tillhör just dig.

Observera att vi INTE hjälper dig om du själv har meckat med din konsol och installerat program eller hårdvara som inte är licensierade av Nintendo.

Om du av någon anledning skaffar en ny Wii-konsol och vill föra över alla spel du laddat ned måste du skicka in BÅDA konsolerna till oss. Observera då att de båda Wii-konsolerna måste vara i samma färg. Det går alltså att flytta nedladdade spel mellan exempelvis två vita Wii, men inte mellan en vit och en svart Wii. Du står för frakten till oss, vi fixar överföringen och står för frakten tillbaka till dig utan kostnad.

Om du råkat radera ett spel av misstag kan du enkelt ladda ned det igen på egen hand. När du laddar ned ett Virtual Console-spel köper du egentligen inte spelet, utan en licens för att få ha spelet på din Wii-konsol. Det innebär att du kan ladda ned det hur många gånger du vill utan att det kostar något extra.

OBS! Sparfiler till Virtual Console-spel går inte att rädda om din konsol gått sönder! Sparfilerna innehåller data om hur långt du har kommit i spelet och är inte samma sak som spelfilerna vars data utgör själva spelet.

Jag försöker spela Virtual Console-spel på min LCD/plasma-tv, men jag hör bara ljud och bilden syns inte eller är helt knäpp. Vad händer?

Spelar du spel från NES, SNES, SEGA Master System eller SEGA Mega Drive på en LCD- eller plasma-tv kan det hända att bilden inte visas som den ska. Följ dessa fyra, enkla steg i ordning för att lösa dina problem:

 1. Prova att ändra signaltyp. Detta gör du genom att trycka på HOME-knappen och sedan välja "Operations Guide". Nu ansluter du en Nunchuk till Wii Remote (om den inte redan är ansluten förstås) och trycker in Z-knappen, A-knappen och knapp 2 samtidigt. Ett litet ljud hörs om signaltypen har ändrats. Alla spel stöder inte denna funktion. Här på nintendo.se kan du hålla utkik efter texten "Stöder Wii Komponentkabel i Interlace Mode (för dig som har platt-tv)." längst ned på spelsidorna. Den meningen betyder att det spelet låter dig ändra signaltyp.
 2. Prova att byta komponentkabeln (om Wii-konsolen är ansluten till din tv med en sådan kabel) mot den medföljande kompositkabeln.
 3. Om möjligt, prova att spela på en annan tv.
 4. Om alla tre förslag misslyckas är du välkommen att kontakta Bergsala Service Center.

Vilka handkontroller kan jag använda till Virtual Console-spelen?

Olika format kräver olika handkontroller. Använd den här listan som guide:

NES

 • Wii Remote
 • Classic Controller
 • Nintendo GameCube-handkontroll**

SNES

 • Classic Controller
 • Nintendo GameCube-handkontroll**

Nintendo 64

 • Classic Controller
 • Nintendo GameCube-handkontroll**

SEGA Master System

 • Wii Remote
 • Classic Controller
 • Nintendo GameCube-handkontroll**

SEGA Mega Drive

 • Wii Remote*
 • Classic Controller
 • Nintendo GameCube-handkontroll**

Turbografx

 • Wii Remote*
 • Classic Controller
 • Nintendo GameCube-handkontroll**

TurboDuo

 • Wii Remote*
 • Classic Controller
 • Nintendo GameCube-handkontroll**

NEOGEO

 • Wii Remote*
 • Classic Controller
 • Nintendo GameCube-handkontroll**

Commodore 64

 • Wii Remote
 • Classic Controller
 • Nintendo GameCube-handkontroll**

Virtual Console Arcade

 • Wii Remote
 • Classic Controller
 • Nintendo GameCube-handkontroll**

*Du kan uppleva svårigheter att spela med Wii Remote till dessa format på grund av knapparnas placering.

**Observera att Nintendo GameCube-handkontrollen inte är optimerad för användning till Virtual Console-spel. Den fungerar att använda, men knapparnas något udda placering kan ställa till det rejält i vissa spel och göra dem näst intill ospelbara.

Vi rekommenderar Wii Remote för NES-spel och Classic Controller för alla andra format.

Classic Controller Pro fungerar givetvis på samma sätt som Classic Controller!

Kan jag spara mina spelframgångar i Virtual Console-spel?

Ja, med ett fåtal undantag. Spel från alla format förutom Nintendo 64 och NEOGEO erbjuder möjligheten att när som helst avsluta och spara. Denna funktion fanns förstås inte med i originalversionerna. När det gäller Nintendo 64- och NEOGEO-spel saknas denna funktion, men om spelet från början hade sparfunktion finns den med i Virtual Console-versionen också. Vissa Nintendo 64- och NEOGEO-spel saknar dock komplett, inbyggd sparfunktion från början, och då finns det heller ingen komplett sparfunktion i Virtual Console-versionen. I Nintendo 64-spelet Lylat Wars kan du till exempel spara dina high score, men du kan inte spara hur långt du har kommit i spelet, vilket betyder att du måste starta om från början varje gång du startar upp spelet på nytt.

Även på Nintendo 3DS har Virtual Console-spelen sparfunktioner, även de som inte var utrustade med det då det begav sig!

En mycket viktig detalj i sammanhanget är att sparfilerna för Virtual Console-spel ALLTID måste ligga på Wii-konsolens systemminne för att kunna användas.

Är Virtual Console-spelen verkligen helt identiska med originalversionerna?

En del spel är helt identiska, andra inte. Framförallt Nintendo 64-spelen skiljer sig då Virtual Console-versionerna tyvärr saknar rumble-funktion samt de funktioner som fanns för Controller Pak och Transfer Pak. Å andra sidan har Virtual Console-versionerna dubbelt så hög upplösning som Nintendo 64-originalen!

Rent grafiskt kan det förekomma pyttesmå skillnader. Virtual Console-versionen kan ibland slöa ned och gå lite långsammare än originalversionerna, men detta är för de allra flesta människor inte ens märkbart, och det förekommer väldigt sällan.

Vad är Connection Ambassador Promotion?

Det är ett program som belönar dig som hjälper andra Wii-ägare att ansluta sina konsoler online! Ju fler du hjälper, desto saftigare belöningar väntar! Det enda ni behöver göra (förutom att ansluta Wii-konsoler till Wii Shop Channel då) är att registrera varandras Wii-nummer. Det numret finns på Wii Message Board, men det måste registrerars av båda parter i Wii Shop Channel.

Berätta om belöningarna (muhahaha)

Hjälp en person: Både du OCH personen du hjälper får 500 Wii Points. Observera att du som hjälper bara får 500 Wii Points för den första personen du hjälper!

Hjälp tio personer: Du får ladda ned alla NES-spel från Nintendo som finns i Wii Shop Channel gratis!

Hjälp 20 personer: Du får ladda ned alla NES-, SNES- och Nintendo 64-spel som finns i Wii Shop Channel gratis!

Extra bonus: Om du redan har laddat ned spel som ingår i dessa bonusar när du får dem kan du skicka de spelen som gåvor till vänner gratis! Gäller en gång per spel.

Som du ser är det en otroligt generös bonus som väntar dig som hjälper andra Wii-ägare att ansluta sina konsoler online! Tänk dock på att Nintendo när som helst kan avsluta detta program utan förvarning. Ytterligare detaljer finns att läsa i Wii Shop Channel.

Dela |