Skip to main content

Tio tips som gör dig till ett Splatoon-proffs!

måndag, 5 september 2022
Tio tips som gör dig till ett Splatoon-proffs!
Splatoon 3 är här! Oavsett om du är en nykomling eller Splatoon-veteran har vi samlat några råd som kan komma väl till pass. Vi är Kaldemar och Sendou, två hängivna Splatoon-fans som vann de senaste två Splatoon 2 Nordic Championship-turneringarna. Här får du våra bästa råd för hur du tar dig ett (eller tio) steg närmare att bli ett riktigt Splatoon-proffs!

1. Bekanta dig med rörelsekontroller

Sedan det första inträdet i serien har Splatoon varit känt för den utmärkta implementeringen av rörelsekontroller där styrenhetens gyroskop fungerar som en tredje joystick av ett slag. Du kan justera känsligheten för rörelsekontrollerna och det är en bra idé att göra just det för att hitta de inställningar som passar dig. Rörelsekontroller kan också stängas av men praktiskt taget alla de bästa spelarna använder dem.

Det här sättet att kontrollera din karaktär kan kännas lite konstigt om du är ovan vid det och det förstår vi fullt ut, men vi rekommenderar ändå att du provar på rörelsekontroller. Du kommer så småningom att vänja dig vid dem och innan du vet kommer du att undra hur du någonsin lyckats spela skjutspel med bara joysticks!

2. Spela berättelseläget

Naturligtvis har vi fokus på tävlingsaspekten av Splatoon och onlinespel är där vi spenderar större delen av vår tid med att spela spelet. Ändå är det obestridligt att Splatoon-spel alltid har inkluderat utmärkta berättelselägen. Solokampanjen är ett perfekt tillfälle för dig att bekanta dig med de grundläggande koncepten i spelet samt en mängd olika vapen i spelet. Det är också ett bra tillfälle att vänja sig vid rörelsekontrollerna.

3. Prova olika vapen

Splatoon 3 introducerar två nya vapenklasser i form av Stringers och Splatanas. Men alla de tidigare vapnen från Splatoon 2 återvänder också. Det betyder att Splatoon 3 så småningom kommer att ha ett enormt urval av vapen att välja mellan. Så vilket vapen ska du välja? Det korta svaret är att prova allt utan förbehåll. Mer erfarna spelare kommer ofta att berätta för dig vilka vapen som är starka enligt deras åsikt, men du bör inte låta detta påverka ditt omdöme för mycket. Den allmänna uppfattningen om de starkaste vapnen förändras hela tiden, särskilt när spelet är patchat. Det viktigaste är att hitta ett vapen som fungerar för dig personligen.

Här är ett annat tillvägagångssätt du kan ta. Låt oss säga att du börjar gilla Crab Tank-specialvapnet när du spelar Story Mode. I det här fallet kanske du vill kolla in alla vapen som har denna specialare. Å andra sidan, om du hittar ett vapen som du gillar men med en specialare som inte passar dig, oroa dig inte. Patcharna kommer att introducera en annan variant av huvudvapnet i urvalet.

4. Sprid ditt bläck!

Varje ny Splatoon-spelare börjar med Turf War som lär dig att det är viktigt att måla kartan. Du kommer att tycka att det är viktigt att sprida bläck i andra spellägen. Tänk också på att det är lätt att råka illa ut för den som lite oförsiktigt ger sig in på den delen av banan som är täckt av motståndarlagets bläck. Det bläcket skadar dig. Fienden kanske också gömmer sig i sitt eget bläck. Vi kommer att diskutera detta i detalj senare i artikeln.

Du bör ta tillfället i akt närhelst det finns en chans att sprida ditt lags färg (måla kartan). Detta kommer att göra det svårare för motståndaren att ta sig upp och du kommer att ha övertaget på alla områden du redan har målat.

5. Kontrollera din rörelse

Rörelse är en mycket viktig del av Splatoon-spelet. I det här spelet springer du inte bara och hoppar utan du kan också simma i ditt bläck och klättra på målade väggar för att nå nya områden. Splatoon 3 lägger också till två nya mekaniker till dina rörelsealternativ i form av Squid Roll och Squid Surge. Att ha bra rörelseförmåga var redan viktigt men med dessa nya tekniker kommer denna aspekt av spelet bara att bli mer uttalad.

Du borde göra dig svår att träffa. Om motståndaren har lätt för att förutsäga din rörelse blir du ett enkelt mål. Att kombinera bra sikte och rörelse är utmanande men som tur är kan du öva detta så mycket du vill på övningsområdet.

6. Använd din Specialare klokt

Målning ökar också specialmätare. När mätaren är full kan du använda ditt specialvapen. Dessa kraftfulla verktyg har potential att vända striden på ett ögonblick. Specialvapen är ganska starka på egen hand, men du kan frigöra deras fulla potential genom att agera som ett team med dina kompisar. De nyligen introducerade specialarna Tacticooler och Wave Breaker är ett bra exempel på detta.

När du väl har aktiverat Tacticooler kan hela ditt team ta en drink från kylen du ställer fram. Dessa drycker förbättrar bland annat löphastigheten, simhastigheten och re-spawn-tiden för den som dricker dem. Med tanke på detta kommer du att uppnå bästa effekt om varje medlem i teamet tar varsin av dessa läckra drycker.

Wave Breaker å andra sidan är ett speciellt vapen som avger vågor som markerar och skadar motståndaren när den väl har aktiverats. Du kan undvika dessa vågor ganska enkelt genom att hoppa över dem. Men här är twisten: om du ställer in Wave Breaker på ett område där det pågår en strid mellan lagen, kommer situationen att bli lite klibbig för din motståndare. Att undvika blir mycket svårare när motståndarna måste dela sin uppmärksamhet mellan vågorna och dina lagkamraters korseld.

Splatoon 3 har en mängd specialvapen, både gamla och nya. När du använder någon av dem bör du försöka tänka på hur du kan använda dem för att gynna hela ditt team. Ett specialvapen som används långt borta från alla andra är ofta en besvikelse. När flera specialare används samtidigt är det en helt annan femma, något som med största sannolikhet kommer att föra dig närmare segern.

7. Göm dig och smyg dig på din motståndare

En unik sak med Splatoon är att du kan gömma dig var som helst. Dyk bara i ditt eget bläck och håll dig stilla för att bli osynlig för din motståndare. Detta är ett perfekt tillfälle att lägga ett bakhåll mot en motståndare. Att attackera en intet ont anande inkling kommer att ge dig en klar fördel i kampen.

Ju mer ditt lag målar desto fler möjligheter har du att gömma dig. Försök att välja ditt gömställe på ett viktigt område på kartan där du sannolikt kommer att stöta på en motståndare och tajma det så att ingen är där för att se var du gömmer dig. Tänk också på att när du ger dig in i ett område med mycket fientligt bläck, riskerar du att själv bli överfallen.

8. Bemästra de olika spellägena

Vid lanseringen har Splatoon 3 fyra Anarchy Battle-spellägen som är: Splat Zone, Tower Control, Rainmaker och Clam Blitz. Alla dessa lägen har olika mål så det är en bra idé att läsa igenom den korta förklaringen som spelet erbjuder för var och en av dem. Vad alla lägen har gemensamt är att du bör planera din strategi kring målet. Till exempel, även om bara en person i ditt team måste åka på tornet i Tower Control är det fortfarande en bra idé för resten av teammedlemmarna att stanna relativt nära tornet. På så sätt kan de skydda den som åker i tornet och den personen kan på samma sätt hjälpa resten av laget i sina fajter, samtidigt som de flyttar fram målet.

9. Observera din omgivning

När du väl är bekväm med grunderna i Splatoon bör du fokusera på att observera din omgivning. Försök att hålla reda på var dina lagkamrater är vid varje givet tillfälle så att du kan hjälpa dem vid behov. Det är alltid lättare att vinna fajter med en kompis på sin sida istället för ensam. Var också uppmärksam på var dina motståndare är så att du inte blir överraskad. Ett praktiskt sätt att få information om varje lags rörelser är att kolla kartan då och då genom att trycka på X-knappen. Du kanske också vill hålla ett öga på ikonerna längst upp på skärmen eftersom de talar om för dig vilket lag som har numerärt överläge och flest specialare till sitt förfogande vid varje given tidpunkt. Baserat på denna information kan du lättare bestämma om du ska göra ett offensivt drag eller om det kan vara en bättre idé att fokusera på försvar istället.

10. Stanna upp och tänk efter

Att lära sig alla färdigheter effektivt kräver konstant självutvärdering. Fråga dig själv med jämna mellanrum: "vad ska jag göra just nu för att vinna den här matchen?" Ska jag måla för att etablera kontroll, eller ska jag försöka eliminera motståndarna? Skulle nu vara ett bra tillfälle att föra fram målet? Var är mina lagkamrater och motståndarna? Försök med andra ord att ha sakerna som diskuteras i tips 4-9 i åtanke och skapa en komplett strategi. Splatoon är ett fartfyllt spel och slagfältet kan förändras på några sekunder, förmågan att anpassa sig snabbt kommer att vara till stor nytta för dig.

Slutligen, oroa dig inte om du kämpar med att hålla fokus på alla saker som diskuteras här samtidigt. Förutom Turf War och Anarchy Battles erbjuder Splatoon 3 en mängd andra saker att göra, som spelläget Salmon Run och det helt nya kortspelet Tableturf Battle. Dessa spellägen kan vara en bra omväxling om du känner att du kört fast och har svårt att förbättra ditt spelande. Då och då kommer dessutom Splatsville att bjuda in till spännande Splatfest-festligheter som kommer att introducera de nya Tricolor Turf War-striderna. I slutändan är det viktigaste att spela i din egen takt och ha kul! Booyah!

Bonustips

Mellan striderna finns det massor av statistik att analysera (Hur många du Splattat, hur många gånger du blivit Splattad och hur många specialare som använts) och när du väl blivit bekant med detta kan du börja finslipa dina prestationer mellan matcherna.

I lobbyn kan spelare få viktiga råd från Judd (katten), samt anpassa sina taggar och till och med ett skåp för att visa upp sina prestationer genom föremål som erhållits eller köpts.


Följ oss på sociala medier för fler Nintendo-nyheter


Nintendo Co., Ltd., Kyoto, Japan, är ett världsledande företag inom interaktiv underhållning, och ligger bakom ett antal ikoniska varumärken såsom Mario™, Donkey Kong™, The Legend of Zelda™, Metroid™, Pokémon™, Animal Crossing™, Pikmin™ och Splatoon™.


© Bergsala | Officiell webbplats för Nintendo i Sverige