Skip to main content

Vanliga frågor och svar om amiibo

Undrar du över vad amiibo är för något, hur de kan användas och i vilka spel de fungerar? Kolla in svaren på några av de vanligaste frågorna här.

1. Vad kan du göra med amiibo?
amiibo är interaktiva samlarfigurer och kort som kan ge dig åtkomst till extra innehåll och andra funktioner i kompatibel mjukvara. Vad en amiibo gör beror på vilket spel du använder dem i. I Mario Kart 8 låser amiibo upp nya kläder till dina Mii och i Super Smash Bros. for Wii U/Nintendo 3DS får du möjlighet att träna upp din amiibo och slåss mot eller med den.
2. Vilka olika former av amiibo finns det?

Vissa amiibo är figurer, medan andra är kort eller gjorda av stickat material, men de fungerar på samma sätt och kan göra samma saker oavsett vilken form de är i! Om du har en kompatibel amiibo kan du använda den medan du spelar kompatibel mjukvara för att påverka ditt spelande på olika sätt!

3. Vad behöver jag för att använda en amiibo?

Om du redan har en amiibo är det enda du behöver ett spel som är kompatibelt med amiibo för att spela på din Nintendo Switch, New Nintendo 3DS/XL och Wii U. Om du vill använda amiibo tillsammans med Nintendo 3DS/XL och Nintendo 2DS krävs ett extra tillbehör som heter Nintendo NFC Reader/Writer och som säljs separat.

4. Hur kan jag ta reda på vilka spel varje amiibo är kompatibel med?

Information om vilken amiibo som är kompatibel med vilka spel, och vad de gör i specifika spel hittar du på den engelska Nintendo-sidan.

5. Är alla amiibo kompatibla med alla spel?
Nej, amiibo är endast kompatibla med vissa spel.

En del kompatibla spel kräver dessutom en mjukvaruuppdatering innan de kan användas tillsammans med amiibo.

6. Kan jag spela amiibo-kompatibel programvara utan att äga nån amiibo?

Ja, du kan fortfarande spela amiibo-kompatibla spel utan att ha någon amiibo. Du kommer dock inte att ha tillgång till material som blir upplåst med hjälp av amiibo.

Vissa spel, som amiibo Touch & Player: Nintendo Classics Highlights, kräver amiibo.

7. Om jag lagrar speldata på en amiibo, betyder det att jag inte kan använda den amiibo med andra spel?

amiibo-kompatibla spel är uppdelade i två typer: "read/write" Read/write och "read" read. Spel som använder läs/skriv-funktionen hos amiibo kan både spara och läsa data till och från en amiibo. Spel som använder läsfunktionen hos amiibo läser endast data från en amiibo.

Om du använder en amiibo med ett spel som använder läs/skriv-funktionen, till exempel Super Smash Bros. för Wii U, kan du fortfarande använda samma amiibo i andra spel som bara använder läsfunktionaliteten, som Super Mario Maker for Wii U.

En enda amiibo kan dock bara användas med ett spel som använder läs/skriv-funktionen åt gången. För att använda ett annat spel som använder läs/skriv-funktionen med samma amiibo, måste data först raderas från amiibo med "Radera speldata" i Nintendo Switch-systeminställningar, "amiibo-inställningar" i Wii U-systeminställningar eller i HOME-menyn Inställningar på Nintendo 3DS-familjens system.

8. Vad kan jag ändra i "amiibo" i Nintendo Switch-systeminställningar, "amiibo-inställningar" i Wii U-systeminställningar och Nintendo 3DS HOME-menyinställningar?

Du kan registrera ett smeknamn och länka en Mii till en amiibo med alternativet "Register Owner and Nickname".

Alternativet "Delete Game Data" på Nintendo Switch eller "Delete amiibo Game Data" på Wii U- och Nintendo 3DS-familjens system kan användas för att radera sparad data från amiibo. Detta gör att du kan spara data från ett annat spel som använder läs/skriv-funktionen.

Dessutom kan du återställa och rensa alla inställningar från en amiibo, inklusive smeknamn och Mii-data, med alternativet "Reset amiibo".

9. Hur mycket speldata kan jag lagra på en amiibo vid ett tillfälle?

Du kan lagra speldata för ett enskilt spel som använder läs/skriv-funktionen på en amiibo. För att använda amiibo med ett annat spel som använder läs/skriv-funktionalitet, måste du först radera speldata från amiibo.

Även om du har speldata lagrad på en amiibo kan den fortfarande användas i spel som enbart använder läsfunktionen.

10. How do I delete game data saved on an amiibo?

Så här raderar du speldata som sparats på en amiibo på Nintendo Switch:

  1. Gå till "amiibo" i systeminställningarna för Nintendo Switch.
  2. Välj "Delete Game Data" och följ instruktionerna på skärmen.

Så här raderar du speldata som sparats på en amiibo på Nintendo 3DS-familjen:

  1. Gå till "amiibo Settings" i HOME Menu Settings på Nintendo 3DS-familjens system.
  2. Välj "Delete amiibo Game Data" och följ instruktionerna på skärmen.

Så här raderar du speldata som sparats på en amiibo på Wii U:

  1. Gå till "amiibo Settings" i Wii U-systeminställningarna.
  2. Välj "Delete amiibo Game Data" och följ instruktionerna på skärmen.
    Dessutom kan du återställa en amiibo helt och hållet genom att välja alternativet "Reset amiibo" och följa instruktionerna på skärmen.
11. Kan speldata överföras från en amiibo till en annan?
Nej, speldata kan inte överföras mellan amiibo.
12. Kan jag reparera eller modifiera amiibo?
Nej, det är inte möjligt att reparera eller modifiera amiibo. Kontakta vår kundsupport om du har några problem med din amiibo.
13. Kräver amiibo batterier?
Nej, amiibo kräver inga batterier
14. Kan jag spela som min amiibo i Super Smash Bros. för Nintendo 3DS/Wii U?
Även om du inte direkt styr din amiibo-karaktär i Super Smash Bros. for Nintendo 3DS/Wii U, kan du träna och höja din karaktär i nivå och anpassa dess kampstil. Du kan sedan slåss mot din amiibo-fighter, slå dig ihop med dem eller skicka i strid mot andra spelares amiibo-fighters.
15. Kan jag använda amiibo med Super Smash Bros. for Nintendo 3DS?

En mjukvaruuppdatering är nu tillgänglig som möjliggör amiibo-funktioner i Super Smash Bros. för Nintendo 3DS när du spelar på New Nintendo 3DS, New Nintendo 3DS XL och New Nintendo 2DS XL.

Om du vill använda amiibo på din Nintendo 3DS, Nintendo 3DS XL eller Nintendo 2DS behöver du det tillbehöret "NFC Reader/Writer" (säljs separat).


Nintendo Co., Ltd., Kyoto, Japan, är ett världsledande företag inom interaktiv underhållning, och ligger bakom ett antal ikoniska varumärken såsom Mario™, Donkey Kong™, The Legend of Zelda™, Metroid™, Pokémon™, Animal Crossing™, Pikmin™ och Splatoon™.


© Bergsala | Officiell webbplats för Nintendo i Sverige