Problem med Li-ion-batterier

Nintendos konsoler, batterier och nätaggregat uppfyller alla EU:s CE-märkning, vilket bland annat innebär att de alla har ett felsäkert läge som de måste gå in i om de överbelastas eller liknande. I princip fungerar detta som ett HPFI-relä, förutom att du inte bara kan slå på strömmen igen, utan att du måste ladda ur den berörda enheten, eftersom även den minsta lilla ström kvar kommer att hålla Safe Mode igång.

För att ett nätaggregat (nätadapter, laddare, nätaggregat) ska bli urladdat kan du koppla ut det helt från 230 V under en viss tid (en tumregel säger två timmar, men mindre kan också räcka. Med minst två timmar är du säker). Det är dock en annan sak med konsolen och batterierna, eftersom du som vanlig konsument inte kan ladda ur enheten själv och därför måste vänta tills enheten är helt utan ström. Av olika anledningar kan det vara svårt att avgöra när enheten verkligen har slut på ström. Det enda alternativet här är att försöka slå på enheten och sedan låta den stå kvar ett tag och sedan försöka ladda den direkt från strömförsörjningen det vill säga utan att använda Nintendo Switch Dock.

Li-ion-batterier gillar generellt sett inte stora temperatursvängningar, vilket kan få dem att gå i baklås. Du som konsument har samma möjligheter att ladda batteriet som ovan för själva konsolen.

Li-ion-batterier behöver också ström under laddningen ("Sleep Mode" är det bästa alternativet), annars minskar deras livslängd med tiden. Tyvärr kan en viss enhets energihantering inte hantera detta helt och hållet, vilket kan leda till att energihanteringen blir ur balans med tiden.

Ett Li-ion-batteri är konstruerat för vad som populärt kallas "trickle charging", vilket innebär att batteriets livslängd inte förkortas av denna typ av laddning.

Enhetens strömhantering kan med tiden bli felaktig av ovanstående skäl och orsaka olika problem, t.ex minskad batteritid (om det bara syns på batteriindikatorn) eller att enheten inte slås på eftersom den tror att den inte har någon ström.

Om du har problem med enhetens batteritid även när den är fulladdad kan du försöka korrigera enhetens energihantering (Energy Management) genom att följa nedanstående process (detta gäller för alla enheter som använder Li-ion-batterier):

• Ladda enheten i viloläge till 100 % (direkt från strömförsörjningen, utan att använda dockningsstationer, laddningsställ eller liknande).
  • Välj Konsol och stäng av alla vilolägen (på smarta enheter bör du också stänga av alla meddelanden, eftersom de förbrukar mycket ström).
  • Låt enheten vara påslagen utan att användas tills den har sjunkit till 1-2 %. Nintendo Switch [HAC-001-01], Nintendo Switch - OLED model och Nintendo Switch Lite håller ungefär en arbetsdag (ungefär 8 timmar. Kan variera beroende på om den är online och/eller har hög/låg ljusstyrka), Nintendo Switch [HAC-001] håller ungefär en halv arbetsdag).
  • Ladda enheten i viloläge igen.
  • Upprepa upp till 3 gånger om det behövs.

Nintendo Co., Ltd., Kyoto, Japan, är ett världsledande företag inom interaktiv underhållning, och ligger bakom ett antal ikoniska varumärken såsom Mario™, Donkey Kong™, The Legend of Zelda™, Metroid™, Pokémon™, Animal Crossing™, Pikmin™ och Splatoon™.