Skip to main content

Vad är StreetPass?

StreetPass är ytterligare ett skäl att alltid ta med dig din Nintendo 3DS. Det enda du behöver göra är att lägga den lilla konsolen i fickan och när du sedan kommer hem har du förhoppningsvis utväxlat data med någon!

Ihopfälld Nintendo 3DS = Sleep Mode

När du fäller ihop din Nintendo 3DS går den automatiskt in i Sleep Mode, men vissa funktioner förblir aktiva, till exempel StreetPass. Enkelt förklarat utbyter StreetPass data mellan två eller fler Nintendo 3DS-system. Det speciella är att detta sker automatiskt, vilket betyder att du kan lägga den i fickan och sedan ta en titt när du kommer hem för att se vad som har hänt!

Mycket mer än bara StreetPass Mii Plaza

StreetPass fungerar med alla spel som är programmerade för funktionen. Exakt vilken sorts data som förs över varierar kraftigt beroende på titel, precis som begränsningen med antal StreetPass Hits. I SUPER MARIO 3D LAND kan du till exempel endast ta emot tre StreetPass Hits innan du måste "tömma" för att kunna fylla på med nya, medan Kid Icarus: Uprising låter dig ta emot flera dussin. Skillnaden mellan dessa spel är att SUPER MARIO 3D LAND för över dina bästa tider från alla banor, medan Kid Icarus: Uprising endast för över ett Weapon Gem - och därför kan det sistnämnda hantera fler överföringar.

StreetPass Mii Plaza finns inbyggt i alla Nintendo 3DS-konsoler och är förmodligen den vanligaste mjukvaran som används för StreetPass. Det finns dock mängder med Nintendo 3DS-titlar som använder sig av StreetPass i olika syften.

Det står tydligt markerat på baksidan av spelasken om titeln använder StreetPass.

Du behöver inte ens ha något spel i

StreetPass använder lokal, trådlös kommunikation och är aktivt både när du spelar och när konsolen är i Sleep Mode (hopfälld). Tänk dock på att det inte fungerar när annan trådlös kommunikation är aktiv, till exempel när du spelar online, laddar ned något eller kör ett lokalt flerspelarläge.

Det enda du behöver göra för att aktivera StreetPass är att göra en inställning i varje spel (som sedan sparas så du slipper göra om den), sedan räcker det med att du tar med dig din Nintendo 3DS när du går ut. Du behöver alltså inte ens ha med dig ett spel överhuvudtaget! StreetPass-filerna för varje program lagras på systemminnet, och du kan låta max tolv titlar vara igång samtidigt med StreetPass.

StreetPass relay

Sverige är som bekant ett glesbefolkat land och beroende på var du bor kan det vara problem att fysiskt komma i närheten av andra Nintendo 3DS-ägare (jämför med Nintendos hemland Japan som är ett av världens mest tätbefolkade länder).

StreetPass relay utökar StreetPass så att du kan få StreetPass Hits via Nintendo Zones! Nintendo Zones är i praktiken hotspots, vilket i sin tur är platser med trådlösa nätverk som du får använda gratis med din Nintendo 3DS!

Det här betyder alltså att du med hjälp av StreetPass relay kan få StreetPass Hits bara genom att besöka en Nintendo Zone! I Sverige hittar du Nintendo Zones hos alla Webhallen-butiker och vid Bergsala ABs huvudkontor i Kungsbacka.

StreetPass relay fungerar precis som namnet antyder, när du kommer in i en Nintendo Zone laddar din Nintendo 3DS automatiskt upp StreetPass-data och tar emot StreetPass-data från den Nintendo 3DS-ägare som senast befann sig i Nintendo Zone.

Viktig information: tjänsten Nintendo Zone stängdes i ner Europa den 28 mars 2018.

Vad är egentligen syftet med StreetPass?

{youtube 1z3nb4XCJgU}

Att utväxla personliga rekord och annan spelrelaterad data mellan Nintendo 3DS-ägare utan att något manuellt arbete krävs.

StreetPass agerar utan att du behöver göra någonting. Eller ja, det enda som krävs är att du tar med dig din konsol när du går ut!

LED-lampan på toppen av Nintendo 3DS blinkar grönt när du får en StreetPass Hit, och lyser sedan grönt så att du vet om något har hänt när du kommer hem och plockar fram konsolen.


Nintendo Co., Ltd., Kyoto, Japan, är ett världsledande företag inom interaktiv underhållning, och ligger bakom ett antal ikoniska varumärken såsom Mario™, Donkey Kong™, The Legend of Zelda™, Metroid™, Pokémon™, Animal Crossing™, Pikmin™ och Splatoon™.


© Bergsala | Officiell webbplats för Nintendo i Sverige