Skip to main content

Vilka handkontroller ska jag köpa till min Wii U?

Det finns en rad olika handkontroller att välja bland och på denna sida beskriver vi deras egenskaper och skillnader. Vilken handkontroll just du behöver beror på vilket spel du vill spela och vilket spelsätt du gillar bäst. På baksidan av varje spelask finns det små ikoner som visar vilka kontroller som är kompatibla.

Om ni är flera spelare behövs det fler handkontroller för att kunna spela tillsammans. Vilken handkontroll som stöds av ett visst spel framgår av de små ikonerna på baksidan av respektive spelförpackning. Alla spelare måste inte ha samma sorts handkontroll utan det går bra att kombinera fritt mellan de handkontroller som ett spel har stöd för. Utöver Wii U GamePad kan i vanliga fall upp till fyra handkontroller av valfri typ vara anslutna till Wii U-konsolen samtidigt.

1. Wii U GamePad

wii u game pad

Wii U GamePad medföljer när du köper Wii U och går inte att köpa separat. Den har en pekskärm, rörelsesensorer samt traditionella knappkontroller och två analoga styrspakar.

Den extra skärmen är perfekt för familjen där flera ska samsas om TV:n, då man kan byta från TV-skärmen till den mindre skärmen på många spel, utan att behöva pausa eller starta om spelet.

2. Wii Remote Plus

wii u remote plus

Wii Remote Plus är en rörelsekänslig handkontroll med pekfunktion som gör att du kan peka direkt mot tv-skärmen och välja olika alternativ. Detta används på flera finurliga sätt. Dels för att sikta och skjuta i vissa spel, men också för att utföra olika saker utan att behöva navigera med hjälp av styrkor och analoga spakar. De allra flesta spelen till Wii U har stöd för Wii Remote Plus som därför är ett tryggt val om du är osäker på vilken extra handkontroll du behöver.

3. Nunchuk

wii u nunchuk

Nunchuk är en tilläggskontroll som endast går att använda tillsammans med en Wii Remote Plus. Den kopplas till Wii Remote Plus med hjälp av en sladd och tillför ytterligare funktionalitet. Att använda Nunchuk är oftast valfritt, de flesta spel går att spela med endast Wii Remote Plus även om upplevelsen med Nunchuk inkluderad oftast är bättre.

4. Wii U Pro Controller

wii u pro controller

Wii U Pro Controller är handkontrollen för dig som spelar riktigt krävande spel där precision är A och O. Den ergonomiska utformningen gör att det är behagligt att spela även längre stunder.

5. GameCube Controller med adapter

game cube controller

Ett utmärkt val av handkontroll för alla som lagt ner tusentals timmar på Super Smash Bros. Melee till Nintendo GameCube och inte vill lära om sig. Handkontrollen och adaptern fungerar för närvarande endast till Super Smash Bros. for Wii U som släpptes 2014-11-28.

Allt är inte handkontroller

Det finns flera olika tillbehör som kan användas tillsammans med främst Wii Remote. Dessa kan vara till exempel rattar, gevär, golfklubbor med mera. Dessa tillbehör är inga handkontroller i sig själva och därför aldrig nödvändiga för att kunna spela ett specifikt spel. Det de tillför är mer känsla än funktion. Ett bra exempel är Wii U Wheel som är en plastratt som du fäster din Wii Remote i. Ratten behövs inte för att styra spelet men den ger en bättre känsla.

Uppgradera din Wii Remote

Den Wii Remote som medföljde, samt såldes till den tidigare spelkonsolen ”Wii”, fungerar på samma sätt som Wii Remote Plus, men har inte samma precision i sin rörelsekontroll. Wii Remote fungerar till de Wii U-spel som inte kräver superprecision. Exakt vilka framgår på baksidan av spelasken.

Det finns ett tillbehör som heter Wii MotionPlus som man kan koppla ihop med Wii Remote för att göra om den till en Wii Remote Plus. Precis som med Wii Remote Plus går det att koppla ihop Wii Remote med en Nunchuk.

HJÄLP, jag vet fortfarande inte vad jag ska köpa!

Om det fortfarande känns svårt att avgöra vilka handkontroller du ska köpa rekommenderar vi dig att köpa Wii Remote Plus Additional Set. Denna uppsättning innehåller en Wii Remote Plus, en Nunchuk och en sensorbar. Sensorbar är ett tillbehör som behövs för att pekfunktionen på Wii Remote plus ska fungera. Det är helt enkelt ett säkert kort då Wii Remote Plus går att använda i nästintill alla Wii U-spel.


Nintendo Co., Ltd., Kyoto, Japan, är ett världsledande företag inom interaktiv underhållning, och ligger bakom ett antal ikoniska varumärken såsom Mario™, Donkey Kong™, The Legend of Zelda™, Metroid™, Pokémon™, Animal Crossing™, Pikmin™ och Splatoon™.


© Bergsala | Officiell webbplats för Nintendo i Sverige