Skip to main content

Nintendo DS

Vad ska man med två skärmar till undrar du kanske. I de flesta Nintendo DS-spelen används den ena skärmen som actionskärm och den andra som statusskärm. Den praktiska funktionen detta fyller är att du slipper trycka på en knapp och avbryta spelet för att titta på din figurs status eller för att studera kartan i äventyrsspel. Men du ska komma ihåg att spelutvecklarna kan göra vad de vill med de två skärmarna, den enda begränsningen är fantasin!

DS står för Dual Screen eller "Developers' System" (spelutvecklarnas system). DS står alltså för två olika saker, dels de dubbla skärmarna som kännetecknar konsolen och dels det faktum att spelutvecklarna har dubbelt så mycket yta att leka på. Nintendo DS är verkligen en konsol som lockar fram kreativitet och uppfinningsrikedom!

Pekskärm och stylus

Det som främst skiljer Nintendo DS från konkurrenterna är att den nedersta skärmen är en pekskärm. Det innebär att du kan styra spelen enbart genom att trycka, dra eller gnugga på den nedre skärmen! Självklart kan detta kombineras med knappkontroll, så att du till exempel styr spelfiguren med styrkorset men siktar med hjälp av pekskärmen.

Du kan använda dina fingrar, men vi rekommenderar starkt att du istället använder den medföljande stylusen för att styra spelen via pekskärmen. Stylusen kan liknas vid en pekpenna och den fästs smidigt i ett hål på ovansidan av konsolen.

Mikrofon

Vem har sagt att du måste spela med händerna? Med hjälp av den inbyggda mikrofonen kan du styra spelen med din egen röst! I nintendogs-spelen kan du till exempel prata med din hund och lära den kommandon. Det roliga är att hunden faktiskt lyssnar till de ord du säger, och inte bara till tonläget. Observera dock att alla Nintendo DS-spel inte stöder mikrofonen.

Strömförsörjning

Nintendo DS har ett inbyggt batteri som kan laddas upp vid behov. Du behöver alltså inte köpa lösa batterier till Nintendo DS. Batteritiden varierar kraftigt beroende på vilket spel du spelar.

Onlinemöjligheter

Nintendo DS är utrustad med trådlösa nätverksmöjligheter och har du redan trådlöst bredband hemma behöver du inga extra tillbehör för att ansluta Nintendo DS online. Väl ute på nätet kan du spela mot andra människor över hela världen och ladda ned nytt material till spel som stöder den funktionen. Tänk på att alla Nintendo DS-spel inte stöder online-spel. Titta efter den blå eller röda Nintendo Wi-Fi Connection-märket på spelaskarna för att se vilka spel som går att ansluta online.

Trådlöst, lokalt nätverk

Med Nintendo DS kan du spela mot vänner som befinner sig i din närhet helt trådlöst. Glöm trassliga kablar och andra dyra tillbehör, har du och din vän varsin Nintendo DS är det bara att ansluta till varandra och börja spela! I spel som Dr. Kawashima's Brain Training: How Old Is Your Brain? kan 16 spelare koppla samman trådlöst och spela!

Ladda över eller ta emot en demoversion av ett Nintendo DS-spel

Med hjälp av funktionen DS Download Play kan du skicka eller ta emot en demoversion av ett spel till Nintendo DS! Om du tar emot en demoversion kan du spela den så länge strömmen är på. När du stänger av din konsol är demoversionen borta (men kan laddas över igen om så önskas). Observera att alla spel inte har denna funktion.

Spela Game Boy Advance-spel

Nintendo DS har ett fack för Game Boy Advance-spel, så du kan spela alla sådana spel på Nintendo DS. Tänk bara på att då Nintendo DS saknar linkkabel så går det inte att spela multiplayer i några Game Boy Advance-spel när de spelas på Nintendo DS.

Virtuellt surroundljud

Nintendo DS återger ljudet i äkta stereo eftersom konsolen har två separata högtalare, en på vardera sida. Även virtuellt surroundljud är den kapabel att pumpa ut vilket i praktiken är en simulering av äkta surroundljud. Du kommer att bli förvånad över hur bra det låter!


Nintendo Co., Ltd., Kyoto, Japan, är ett världsledande företag inom interaktiv underhållning, och ligger bakom ett antal ikoniska varumärken såsom Mario™, Donkey Kong™, The Legend of Zelda™, Metroid™, Pokémon™, Animal Crossing™, Pikmin™ och Splatoon™.


© Bergsala | Officiell webbplats för Nintendo i Sverige