fbpx
nintendo logo

 

 

 

 

 

Pikmin 3

 • Det må ha tagit ungefär tio år, men i Pikmin 3 har det populära strategispelskonceptet äntligen blommat ut i sin fulla HD-prakt!

  Pikmin är små, små varelser som blir starkare ju fler de är - en ensam Pikmin kan inte göra särskilt mycket, men 100 stycken kan göra desto mer! De finns i flera olika varianter, och beroende på färg så har de olika egenskaper. Röda Pikmin till exempel går genom eld, blå Pikmin kan gå under vatten och gula Pikmin är immuna mot elektricitet.

  Rock Pikmin och Winged Pikmin

  Två helt nya Pikmin-typer introduceras i Pikmin 3 - Rock Pikmin och Winged Pikmin. Rock Pikmin ser ut som små stenbumlingar och används för att krossa glas eller knäcka hårda fiendeskal. Winged Pikmin kan flyga och bära saker i luften, vilket kommer väl till pass när du ska frakta hem saker över mark som är fylld med fällor.

  Alph, Brittany och kapten Charlie

  Pikmin 3 handlar om de små karaktärerna Alph, Brittany och kapten Charlie som gett sig ut på jakt efter mat, eftersom det råder svält på deras hemplanet. De kraschlandar på en okänd planet som både har fientliga (alla fiender) och vänligt inställda varelser (Pikmin). Det är dessa tre karaktärer du kontrollerar i spelet, och de kan i sin tur ge order åt Pikmin eftersom de själva är tämligen försvarslösa!

  Frukt-ansvärt öde

  De tre karaktärernas hemplanet lider som sagt av matbrist, men som tur var har de upptäckt frukt på planeten de landat på. Dock visar det sig snabbt att denna frukt är väldigt, väldigt stor, mycket större än vad de klarar av att bära. Här kommer Pikmin in i bilden, du måste dra nytta av deras hjälp för att både bära all frukt tillbaka till basen och för att undanröja hot som befinner sig i vägen. Pikmin tröttnar aldrig på att arbeta, så det behöver du inte oroa dig för...

  Actionfylld realtidsstrategi

  I grund och botten är Pikmin 3 ett strategispel, men det har inget rutmönster och det är inte turordningsbaserat. Du drar upp Pikmin ur marken på ungefär samma sätt som du drar upp ogräs, och sedan följer alla Pikmin efter dig och lyder din minsta vink! Ser du en fiende kastar du Pikmin på denna så spöar de upp monstret (eller blir uppätna om du är slarvig), och sedan kan du bära hem den döda fienden till basen för att konvertera den till fler Pikmin! Du börjar smått med bara några Pikmin, men snart har du en hel armé!

  Spela med Wii U GamePad, Wii Remote Plus+Nunchuk eller Wii U Pro Controller

  Du kan välja mellan flera olika kontrollstilar för att spela på det sätt som passar dig bäst. Här nedan förklarar vi vilka fördelar det finns med varje:

  Wii U GamePad

  Väljer du att spela med Wii U GamePad blir kontrollerna ganska lika som de var i Pikmin-spelen på Nintendo GameCube. Fördelen med den här kontrollmetoden är att du har en karta på skärmen som du kan påverka direkt med fingrarna - drar du i kartan förändras inte bara vyn på Wii U GamePad, utan även på tv:n. På detta sätt kan du snabbt se vad som händer på olika områden på banan och ta beslut därefter.

  Wii Remote Plus+Nunchuk

  Den här kontrollmetoden liknar NEW PLAY CONTROL! Pikmin-spelen till Wii väldigt mycket då du styr siktet med pekfunktionen. Fördelen är att pekfunktionen är snabbare och smidigare än styrspaken, vilket gör att kontrollen känns väldigt följsam och exakt. Du ser fortfarande kartan på Wii U GamePad, men eftersom du inte håller i den blir det inte lika smidigt att förändra vyn och växla mellan olika områden med denna kontrollmetod.

  Wii U Pro Controller

  Fungerar i princip likadant som Wii U GamePad, så om du till exempel tycker Wii U Pro Controller är skönare att hålla i är det här kontrollmetoden för dig. Eftersom du inte håller i Wii U GamePad kan du inte ändra kartan och vyn lika smidigt dock.

  Smart karta

  Kartan i Pikmin 3 är mer än bara en skärm som visar banan ur ett fågelperspektiv. Först och främst ser du var alla dina Pikmin befinner sig, men det smarta är att du även kan dra fingret över kartan för att växla mellan olika områden på banan! Pikmin 3 låter dig kontrollera Alph, Brittany och kapten Charlie "samtidigt", det vill säga, du kan låta dem utföra tre olika uppgifter på samma gång på olika delar av banan. Eftersom de kan vara ganska utspridda är det väldigt smidigt att snabbt kunna dra fingret över kartan för att se vad som händer hos var och en.

  När du drar fingret över kartan är det inte bara den utzoomade bilden på Wii U GamePad som förändras, bilden på tv:n ändras den med för att visa det aktuella områden. Så när du ändrar kartan på handkontrollen ändras alltså spelskärmen samtidigt i realtid. Detta gör att du tydligt kan se vad som händer på olika delar av banan inom loppet av några sekunder, och det kan vara avgörande för att avslöja annalkande hot eller bygga upp nya strategier medan Pikmin är upptagna med något.

  Gott om tid

  I tidigare Pikmin-spel har tiden alltid varit begränsad då du haft ett visst antal dygn på dig att hitta allting du behöver. I Pikmin 3 har detta system gjorts om så att du nu har så många dygn du behöver! Det finns fortfarande en begränsning varje individuell dag (det är för farligt att vara ute på planeten nattetid, så du kan bara spela från att solen går upp tills det att den går ned), men det totala antalet dagar är nu obegränsade.

  Bosstrider

  Stora, elaka monster finns det gott om i Pikmin 3! De kan vara riktiga svåra att besegra på en och samma dag, men om du exempelvis knäcker skalet på en boss dag ett, kan du komma tillbaka dag två och avsluta striden - skadan läks inte utan kvarstår även efter dagens slut. Detta tillför ännu ett strategiskt element - ska du satsa på att besegra bossen direkt, eller skada honom svårt och sedan avsluta lidandet morgonen därpå?

  Mission (uppdrag)

  Förutom det vanliga spelet innehåller Pikmin 3 ett spelläge som kallas för Mission också. Här får du ett bestämt uppdrag, till exempel att besegra en viss boss eller samla tillräckligt med frukt, som du ska slutföra så fort som möjligt. Mission är mer kompakt och intensivt (och förstås inte lika fritt) som huvudspelet, och det är perfekt för dig som vill slipa din färdighet eller bara utmana dig själv att slutföra uppdragen så snabbt som möjligt.

  Jämför dina resultat med hela världen

  Pikmin 3 har rankinglistor online, både för huvudspelet och för Mission. Här kan du se hur bra du spelar på en global nivå, vilket naturligtvis även stärker tävlingslusten och ger dig fler speltimmar!

  Bingo Battle (flerspelarläge)

  Bingo Battle har hittat den perfekta balansen mellan tur och strategi! Varje spelare börjar med ett bingokort med många olika symboler - målet är att samla frukterna och fienderna som ger bingo!

  Bingo Battle har tolv olika banor med tre variationer för varje. Eftersom båda spelare spelar på samma bana uppstår en hel del strategiska val:

  Samla dina egna föremål

  Du kan förstås vinna genom att samla ihop de föremål (låta dina Pikmin bära hem dem till basen) som krävs för att få bingo.

  Samla motståndarens föremål

  Ser du att din motståndare är på jakt efter en viss frukt eller en viss fiende (ni spelar på delad skärm) kan du norpa den godbiten och bära hem den själv bara för att sabotera! Håll alltid koll på vad motståndaren sysslar med!

  Attackera motståndaren

  Om du ser att din egen Pikmin-armé är överlägsen motståndarens är det ingen dum idé att gå till attack! Att göra slut på alla fiende-Pikmin kan vara ytterst effektiv för att göra den du spelar mot förvirrad (och väldigt irriterad!).

  Roulette

  OK, roulette är inte så mycket strategi utan snarare väldigt mycket tur! Vissa föremål låter dig snurra på hjulet och få en bonus som både kan vara bra för dit själv eller väldigt dålig för motståndaren! Lite strategi finns dock med i leken - ska du satsa på att samla dessa föremål eller prioritera bingoföremålen och försöka vinna så fort som möjligt?


Pikmin 3

Lanseringsdatum: 26 juli 2013
System: Wii U
Genre: Äventyr, Strategi
Spelare: 1-2 (lokalt)
Flerspelarlägen: Samtidigt
Handkontroll:
Åldersmärkning:
Utgivare: Nintendo
Utvecklare: Nintendo
Distributör: Bergsala
Text:
Funktioner: Internet, Miiverse-integration, Demo, DLC, Off-TV Play